Nagyszabású fizika-kémia bemutató

  •  
  •  
  •  

A III. fizikus show, a Faraday Day és az Öveges-program bemutatója kapcsolódott egybe az Újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban, ahol látványos fizika- és kémiakísérleteknek adott helyet a zsúfolásig megtelt díszterem. A pedagógusok a nap végén a laborban összegezték az ott megtartott eddigi tanórák tapasztalatait.

Szepesváry László, az intézmény igazgatója bevezetőjében azt mondta, az április 24-i a harmadik show, amikor a tanárok látványos kísérleteket mutatnak be. A másik aznapi program a Faraday Day, amikor is – tanári irányítás mellett – érettségi előtt álló diákok mutatnak be kísérleteket. E nap egyben az Öveges-program rendezvénye is volt.
A kísérletek első blokkja a fényhez és a fénytanhoz kapcsolódott, ezek egyik leglátványosabbja a szivárványkísérlet, amikor is fehér fényt bontottak összetevőire.
A második blokk, szintén a fizika tárgykörén belül, a testek „témaköre”, a harmadik, legalább ugyanennyire látványos összeállításban kémiakísérleteket mutattak be tanárok és diákok egyaránt. Ezt követően „konyhai fizikát” láthatott a szépszámú diákközönség, a kísérletek sorát pedig a füstök, lángok, gázok zárták.

A pedagógusok számára a program ezután a természettudományi laborban folytatódott, ahol összegezték az eddigi tapasztalataikat, amelyek kedvezőek. Kiderült, sok diák nem járt még természettudományi laboratóriumban, azonban fegyelmezetten viselkedtek, és a tárgyi felszereltség is megfelelő a kísérletekhez.
A könyvesben május 11-én újabb bemutatónapot tartanak, egyben táblaavatásra is sor kerül.

M. Orbán András