Naplót vagy verset ír minden harmadik diák

  •  
  •  
  •  

Író az, aki annak vallja magát. Mindenkiben benne van egy regény lehetősége – ismerjük ezeket az alapigazságokat, és úgy tűnik a hazai középiskolások szívesen gyakorolják az írás mesterségét.

A 16-18 éves korosztály 32 százaléka naplót, 27 százaléka verseket, 15 százaléka novellát, 6 százaléka regényt, 8 százaléka blogot ír.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) középiskolákban végzett 2863 fős reprezentatív felmérése jól mutatja, hogy a kamaszkor egyik kedvelt önkifejezési, önismereti formája az írás. Míg a lányok inkább naplót írnak, addig a fiúk az interneten blogot vezetnek a hétköznapokról. A pályaválasztás szerinti versírási aktivitás alapján a legszorgalmasabb írópalánták a művészeti, illetve bölcsészettudományi pályára készülők, legkevésbé pedig a műszaki, valamint orvostudományi karokra jelentkezők vállalkoznak írói tevékenységre. Érdemes megjegyezni, hogy az íráskedv nem csak a középiskolás diákokra jellemző. A Magyar Író Akadémia 2006 őszétől indít írói mesterkurzusokat kortárs írók vezetésével, és a mai napig több mint ötszázan végezték el az államilag akkreditált íróképzést.


A diákok olvasmánylistája érdekes változásokat mutat: a tavalyi évhez képest Paul Coelho, Agatha Christie, Edgar Allan Poe a külföldi, míg Szabó Magda, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor hazai új belépő az írók népszerűségi listáján. Az irodalmi személyek toplistáját a Nyugat 100. évfordulóján Ady Endre vezeti, és a diákok valós olvasási kedvét jelzi, hogy nem csak az érettségi tételek alakjai jelentek meg a toplistán, hanem valós olvasmányélményeik szerzői is, mint például Paul Coelho, Dan Brown vagy J.K. Rowling. A legkedveltebb történelmi személyeket vizsgálva, talán nem annyira meglepő, hogy a reneszánsz évet ünnepelve az igazságos Mátyás király lett a legkedveltebb a diákok körében.


FISZ Hírügynökség