Napút Évkönyv 2015

  •  
  •  
  •  


„A szélességet az ég derekán keresztül méltán nevezhetjük tehát Napútnak.” Fazekas Mihály gondolata nem véletlenül áll a Napút folyóirat 2015-ös évkönyvének borítóján. A névadó mottó 1999 óta évente tízszer jelenik meg a folyóirat elején és egyszer egy évben az évkönyv borítóján is.

2003-tól egy k betűvel bővült a Napút, s az így létrejött Napkút Kiadó már könyvkiadással is foglalkozik. A kiadásnál náluk nem kifejezetten a nagy neveken van a fókusz, szívesen foglalkoznak elsőkönyves, vagy éppen kevésbé ismert szerzőkkel és a hazai kisebbségek kultúrájával. A tartalom az első, nem a szerzői név, de az újdonság és a felfedezés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyománymentésre is.

A folyóirat sokszínűségéről, befogadó szemléletéről és váltakozva jelentkező tizenhét rovatáról ismert. A leghíresebb lapszám talán a tízedik, az évkönyv, ami karácsony előtt jelent meg. Az egymás után következő hónapokhoz kapcsolódó szerzők élettörténeteiből sok érdekességet tudhatunk meg, olykor rövidebb, esetenként pedig hosszabb leírásokból vagy alkotásaikból.

VG