Ne égesse, elszállítják!

  •  
  •  
  •  

Évek óta nem kellett Újpesten szabálysértési eljárást indítani senki ellen a kerti zöldhulladék égetése miatt. Korábban is csupán évente egy-egy esetben fordult elő, hogy valaki a tilalom ellenére elégette volna a kertjében keletkezett nyesedéket.

Ugyanakkor nem árt emlékeztetni, hogy a fővárosban, így Újpesten is, általános tűzgyújtási tilalom van érvényben egy korábbi fővárosi önkormányzati rendelet nyomán. Eszerint tavaly november óta Budapesten egyáltalán nem lehet avart vagy más kerti hulladékot égetni. Természetesen egy kerti bográcsozásra ma is lehetőség van.

Jogos a kérdés, mit lehet tenni a kert fölös zöldjével? Semmiképpen nem szabad utcasarokra, elhagyatottnak vélt területre hordani. Az FKF Zrt. olyan megvásárolható, a cég logójával ellátott zsákokat forgalmaz, amelyekbe az avar, a levágott fű, vagy a vékonyabb gallyak elhelyezhetők, s amiket már ingyen elszállítanak. A vastagabb ágakat egy méteresnél rövidebb darabokra vágva, szintén elviszik. Az FKF honlapján (www.fkf.hu) olvasható a begyűjtés napja és helye, illetve a zsákok beszerzési lehetősége. (Lapunk következő számában olvasóinkat részletesen tájékoztatjuk a zöldhulladékok járatrendszerben történő elszállításáról).

Úgy tűnik, ezzel a kezdeményezéssel megoldódik a sokaknak bosszúságot   ozó kerti hulladék kezelése, és értelmetlenné válik az égetés megkockáztatása, ami egyébként 10-50 ezer forintos büntetést vonna maga után. – D. N. Zs.