Ne fürödjünk a szökőkútban!

  •  
  •  
  •  

A héten beköszöntött a kánikula, a városháza melletti szökőkút pancsolásra csábít, de ne engedjünk a kísértésnek: a fürdőzés továbbra is szigorúan tilos. A csúszós kő ugyanis balesetveszélyes, a szökőkút vize pedig nem alkalmas a fürdésre.

A szökőkútbeli megmártózás számos közegészségügyi veszélyt rejt, a köztéri kutakat ugyanis nem fürdőzésre tervezték. A kút egy 10 köbméteres tartályból nyeri a vizét, amely egy keringtető rendszer segítségével cirkulál. A környezetbarát kialakítás révén így csak 2-3 havonta van szükség vízcserére. A nagyobb szennyeződésektől ugyan folyamatosan tisztítják a vizet, ez azonban a fertőzésekkel szemben kevés, nem ad védelmet. A szökőkutak bármilyen hulladékkal, továbbá kutya- és madárürülékkel is szennyeződhetnek, így a víz különböző fertőzések forrása lehet.

Az orvosok hangsúlyozzák: gombás betegségeket, vírusos bőrbetegségeket, a víz lenyelése esetén hasmenést is kaphat a szökőkút vizében fürdőző, s minél több időt tölt valaki a vízben, annál nagyobb veszélynek van kitéve. A csobogókat inkább távolról tanácsos megcsodálni.

U.N.