Ne legyen kék a karácsony

  •  
  •  
  •  

A következő hetek az ünnepi készülődés időszakát jelentik. A bűnelkövetők nincsenek tekintettel a mi „ünnepi hangulatunkra”, és ha alkalmuk nyílik bűncselekmény elkövetésére, élni fognak a lehetőséggel.

Az ünnepi készülődés időszakában leggyakrabban előforduló bűncselekmények, és azok megelőzésének lehetőségeit állítottuk össze, és ajánljuk a lakosság figyelmébe.

  • A készpénz, az ékszerek, a bankkártya megóvható, ha szem előtt tartjuk, biztonságosan kezeljük azokat. (A PIN kód ne legyen a kártya mellett, vásárláskor a pénztárca a kosár, a táska tetején)
  • Az ünnepi bevásárláskor fontos mindig figyelni a korábban vásárolt árucikkekre, ajándékokra is, azok ne maradjanak a kocsiban!
  • A parkolóban, mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak annak csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amire a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.
  • A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes, és annak ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.

Fokozott figyelmet fordítsunk a zsebtolvajokra!

Az ünnepi vásárokban összegyűlő tömeg sajnos kiváló alkalom a zsebtolvajoknak, ezért kérjük Önöket, táskájukat tartsák bezárva, és lehetőség szerint használjanak a zipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. Semmiképpen ne tegyék azt könnyedén a hátukra, oldalukra!

Értékeikre ne hívják fel nyilvános helyen a figyelmet, pl. azzal, hogy tömegközlekedési eszközön a tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy számolják azt, vagy épp a nagy értékű mobil telefonjukat használják, mert miután azt elteszik, megmutatják annak pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!

Ha az ünnepi forgatagban váratlan, szokatlan, oda nem illő esemény történik – pl. néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítségnyújtás mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj ugyanis ilyenkor kihasználja az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, valamint az ilyen jellegű eseményekből adódó átmeneti zűrzavart.

„Ünnepi adománygyűjtők”

Előfordulnak olyan személyek is, akik az ünnep miatti adományozó kedvet használják ki, és nem létező szervezetek nevében – pl. adományok gyűjtése ürügyén – szeretnének a lakásunkba bejutni.

Óvakodjunk azoktól is, akik az utcán „a legjobb ajánlattal”, vagy a hozzátartozójuk „kórházi ápolása” ürügyén kérnek tőlünk pénzt, vagy állítanak meg bennünket. Az ilyen személyeket jobb, ha kikerüljük.