Ne maradjunk a tűző napon!

  •  
  •  
  •  

Riasztási fokozat van érvényben a napsugárzás miatt!

 Az UV-B sugárzás csütörtökön is szinte az egész országban eléri majd az extrém, 8,1-es értéket, este azonban megérkezik a hidegfront, de már a délutáni órákban több helyen kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket viharos szél és jégeső kísérhet – mondta Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek.
A déli órákig az ország nagyobb részén erős lesz a napsütés, ezért az UV riasztás csütörtökön is érvényben lesz. A délutáni óráktól már az ország több területén, elsősorban észak-keleten és a Dunántúlon kialakulhatnak intenzív zivatarok – mondta a meteorológus, hozzátéve, hogy különösen a Dunántúl délnyugati részén valószínűbbek a heves kísérőjelenségek.
    A meteorológus szerint elsősorban a zivatarokat kísérő szélrohamok és a jégeső jelenthetnek majd veszélyt, de helyenként rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is eshet. Mint kifejtette: akár 90 kilométer/per óránál is erősebb széllökésekre kell készülni, de akár 2 centiméter átmérőjű jégdarabok hullhatnak.
    A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön még az ország jelentős részén több fokkal meghaladja majd a 30 fokot, de Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már valószínűleg csak maximum 26-27 fok lesz.
    Péntekre 5-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, így az ország délkeleti részén 28, míg egyes nyugati területeken már csak 22 fok lehet. A hétvégén még hűvös marad az idő, a jövő hét elején viszont ismét emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét közepétől már újból 30 fok felett alakulhatnak a maximumok – mondta Kolláth Kornél.