Négy éves a Káposztási Családok Egyesülete

  •  
  •  
  •  

2011 tavaszán alakult a Káposztásmegyer II. lakótelepen élőket összefogó Káposztási Családok Egyesülete. A játszótéri ismeretségekből, beszélgetésekből egy levelezőlistán is aktív közösség formálódott, mely később egyesületté is vált. Érdekvédelem, helyi fejlesztések, közösségi akciók, vállalkozói partnerprogram, rendezvényszervezés kicsiknek és nagyoknak: a teljes mértékben önkéntes munkával működtetett szervezet eredményei megmutatják a helyi összefogás erejét.

A kisgyerekével otthon lévő anyák a játszótéren, gyerekekkel kapcsolatos foglalkozáson ismerkednek elsődlegesen, utána köszönnek egymásnak az utcán, ha találkoznak, esetleg beszélgetnek is. A Káposztási Családok Egyesületének alapítói nem álltak meg ezen a szinten: az anyák email címet cseréltek, majd az apákat is bevonva levelezőlistát készítettek és ezen is megosztották kérdéseiket, tapasztalataikat. A ma már 920 főt összefogó listán bárki segítséget kaphat a helyi ügyekkel kapcsolatban, s egy külön lista szolgál az apróhirdetéseknek. Az önszerveződés nem állt meg, a közösségért aktívan tenni vágyók egyesületet alapítottak, és pályázati forrást is keresnek a felmerülő gondok megoldásához, illetve családi programok megvalósításához. 2013-as megnyitása óta az Újpesti Kulturális Központ intézményrendszeréhez tartozó Megyeri Klub közösségi házként fogadja be a helyi rendezvényeket, eseményeket a Megyeri út 207/D-ben.

„Az egyesület élete óriásit fejlődött és változott azzal, hogy a Megyeri Klub létrejött” – mondja Smohayné Simon Gyöngyvér, az egyesület egyik alapítója, ötletgazdája. – Olyan foglalkozásokkal, programokkal töltöttük meg az intézményt, melyet a helyben élők szerettek volna, szeretnének, és a jövőben is segítjük ötleteinkkel a Klub munkatársait. Helyet kaphattak egyesületi rendezvények is – például kézműves délelőttök, ifjúsági koncertek. Az egyik helyi iskolában is szerveztünk rendezvényeket, így valósult meg a Homoktövis Általános Iskolában az autómentes nap alkalmából a Családi Nap, és decemberben az adventi vásár. Ezekben az eseményekben az általános iskola mellett Közös Sport Egyesület és a már említett Újpesti Kulturális Központ volt társrendezőnk.”

Nem csak a helyi családokat, helyi intézményeket szeretnék összefogni, a helyi vállalkozókat is meg szeretnék ismertetni a környékbeliekkel. Tematikus vállalkozói börzéiken, nagyrendezvényeiken, illetve levelezőlistáikon is adnak nekik bemutatkozási lehetőséget. Továbbá együttműködnek a közbiztonság növelése érdekében az Újpesti Rendőrkapitánysággal, illetve a biozöldségek helyi beszerezhetősége érdekében a Szatyorbolttal. A játszótér-fejlesztési elképzeléseik az Önkormányzat segítségével valósultak meg.

A tavalyi év újdonsága az óvodás-kisiskolás korosztálynak szóló koncertsorozat a Megyeri Klubban, melynek célja, hogy a gyerekek interaktív módon zenei élményt kapjanak, megismerkedhessenek a különböző hangszerekkel. Minőségi időtöltés az egész családnak, csakúgy, mint a korábbi kézműves délelőttjeink, ahol az alkotás örömét tapasztalhatták meg a gyerekek és velük együtt a felnőttek.

„Az egyesület különböző klubok alapítója és koordinálója egyben – kezdi sorolni Smohayné. – 2013 szeptemberében baba-mama klubot indítottunk a legkisebbeknek és szüleiknek, illetve a 14-22 éves korosztálynak ifi klubot, 2014 márciusában a 60 éven felülieknek a Nyugdíjas Ifjak Klubját. Ezeken az ingyenes klubokban reméljük, minden korosztály tartalmas időtöltést talál, hasznos információcserével, értékes kapcsolatokkal.”

A négyéves születésnapján új honlappal illetve színes programkínálattal jelentkezik az egyesület: a klubok mellett az ifjúsági koncertsorozat is folytatódik (május 30.); június 6-án a Megyeri Klub kétéves születésnapját ünneplik a helyiek; családi napot szerveznek az autómentes nap alkalmából (szeptember 19.); és a hagyományához híven az adventi koszorúkötésnek (november 28.) és az adventi vásárnak (december 5.) is megvan már az időpontja.

A kezdeményezésekhez bárki csatlakozhat Káposztásmegyeren, és az egyesület várja azokat is, akik új ötleteket vagy problémákat vetnek fel, melyek megvalósításában, megoldásában az együttműködés és az összefogás segíthet.

További információ: www.kaposztasicsaladok.hu , www.facebook.com/kaposztasicsaladok