Negyedévente orvos, havonta patika

  •  
  •  
  •  

Tévesen gondolták az orvosok az egészségügyi államtitkárság szerint, hogy márciustól csak egy hónapra írhatnak receptet. Ezt továbbra is megtehetik, csak három különböző vényen, ráadásul kivételek is vannak.

Továbbra is elég lesz három havonta felkeresni az orvost, de a patikába minden hónapban el kell menni.

Márciustól három havi gyógyszer csak három recepten szerepelhet, kivétel ez alól, ha egy dobozban több hónapra elegendő pirula található. Ebben az esetben elegendő egy vény is – magyarázta a változásokat a Kossuth Rádiónak Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke. Ezek közé tartoznak például egyes fogamzásgátlók – tette hozzá.

Kivételes esetekben az orvos egy recepten akár 12 havi adagot is felírhat – hívta fel a figyelmet a kabinetfőnök. Annyi a teendője, hogy megindokolja. Különleges helyzet lehet egy hosszú utazás.

Beneda Attila azt mondta: az új szabályokra azért van szükség, mert nagyon sok gyógyszer került a kukába amiatt, hogy a beteg egyszerre váltott ki 3 havi adagot, de az orvos közben módosította a terápiát és másik készítményt rendelt. Hozzátette: az orvosok vényíró szoftverét márciusig átállítják.

Ha egy gyógyszerből többet is felír az orvos, a recepteken szerepelni fog, hogy azokat mikor lehet kiváltani. Az új szabály szerint a megadott időpontnál legfeljebb 7 nappal korábban lehet megvásárolni az orvosságot.