Nem adnák csak úgy oda a rakpartot a polgármesterek

  •  
  •  
  •  

Árvízi és belvízi védekezésre, valamint a közlekedés fejlesztésének céljából adná csak oda Budapestnek az alsó rakpartokon lévő ingatlanokat, kikötőket és azok infrastruktúráját tíz kormánypárti képviselő, köztük több kerületi polgármester.

A képviselők Pintér Sándor belügyminiszter azon javaslatához adtak be módosító javaslatot, amely ingyenesen a Fővárosi Önkormányzat használatába adná a budai és pesti alsó rakpartokon lévő kikötőket és infrastruktúrát az egységes városkép kialakítása és a közlekedés fejlesztése érdekében.

Láng Zsolt (a II. kerület polgármestere), Kovács Péter (a XVI. kerület polgármestere), Bácskai János, Bús Balázs (a III. kerület polgármestere), Németh Szilárd (a XXI. kerület polgármestere), Borbély Lénárd, Papcsák Ferenc (a XIV. kerület polgármestere), Wintermantel Zsolt (a IV. kerület polgármestere), Vas Imre, valamint Nagy Gábor Tamás (az I. kerület polgármestere) úgy módosítanák a javaslatot, hogy az érintett ingatlanokat és infrastruktúrájukat kizárólag az árvízi és belvízi védekezési feladatok ellátása és a közlekedés fejlesztése érdekében adnák át.

Ezzel párhuzamosan az építési szabályokat is csak az ingatlanokat érintő árvízi és belvízi védekezési feladatok és a közlekedés fejlesztése érdekében kapná meg a Fővárosi Önkormányzat. A törvénymódosításból a képviselők kihúznák azt a bekezdést, amely kimondja, hogy a főváros feladata a Duna partvonalával közvetlenül határos ingatlanok településfejlesztési koncepciójának és építési szabályainak meghatározása, árvízi és belvízi védekezés feladatainak ellátása és önkormányzati kikötő létesítése, üzemeltetése.

Indoklásukban azt írták: azért kell pontosítani a szabályozást, hogy kizárólag azok az ingatlanok kerüljenek a főváros használatába, amelyek elsősorban a közlekedés fejlesztését és az árvíz elleni védekezést szolgálják.