Nem ért véget a per

  •  
  •  
  •  

Bár a napokban újabb döntés született Újpest önkormányzata és a Sziget Kft. között 2006 óta húzódó birtokháborítási perben, a megjelent sajtóinformációkkal ellentétben még nem került pont az ügy végére – tájékoztatta lapunkat dr. Kató Balázs.

– Különös, mondhatni szokatlan ítéletet hozott néhány hete a Fővárosi Bíróság – tudtuk meg az önkormányzat jogi tanácsnokától -, amikor megszüntette a pert. 2008 novemberében még az elsőfokú ítéletben szerepelt, hogy megtörtént az általunk kifogásolt jogsértés, amit megfellebbezett a Gerendai-csapat a Fővárosi Bíróság felé. Ezt a másodfokú döntéshozó fórumot, pontosabban a Legfelsőbb Bíróság elfogulatlanságát már mi kérdőjeleztük meg, tekintve, hogy hosszú évek óta a Sziget-fesztivál résztvevői, önálló információs sátorral kitelepülve.
Az ügy sajátossága, hogy ezt az elfogultsági indítványt „öntevékeny meghatározásként” célratörő egyszerűséggel annyival intézte el a Fővárosi Ítélőtábla, hogy a bíróság nem elfogult az ügyben. Ezt igazolandó elég volt az önmeghatározás, azaz, hogy a fővárosi bírák – a Szigeten való aktív résztvételük ellenére – nem tartották magukat érintettnek. A per megszüntetését pedig szintén meghökkentő indokkal támasztották alá.
– 2006 óta tart a pereskedés, más hasonló pereink is voltak és most kellett megtudnunk, hogy - legalábbis a Legfelsőbb Bíróság szerint – az egész nem is bírósági, hanem jegyzői hatáskörbe tartozik, mivel szerintük csak olyan birtokháborítási ügy juthat bíróság elé, ami legalább egy éve tart. Álláspontjuk szerint pedig az általunk 2006-ban beadott kereset az adott évre értelmezhető, holott jeleztük: évek óta tartó problémával állunk szemben.
A különös hivatkozás jogosságát erősen megkérdőjelezi, hogy több per is indult hasonló okokból a Sziget-fesztivállal szemben, leghamarabb a III. kerület részéről, de eddig egyiknél sem merült fel, hogy pusztán jegyzői hatáskörbe utalta volna bármelyik bíróság is a beadványokat.
– Értetlenül állunk a különös indoklások előtt, ám ennél jobban csak azon lepődtünk meg, amit a sajtóban látunk viszont, miszerint Újpest önkormányzata jogerősen pert vesztett – nos ez köszönőviszonyban sincs a tényekkel, mivel felülvizsgálati kérelmet adtunk be a Fővárosi Bírósághoz, hiszen két teljesen ellentétes értelmű döntéssel állunk szemben. Erre két válasz születhet: vagy megerősítik a másodfokú bíróság ítéletét, vagy helyt adnak a fenntartásainknak és egy fővároson kívüli, elfogultsággal nem vádolható bíróság elé utalják a döntés jogát. Mi, egyelőre, ez utóbbiban bízunk.