“Nem fogok ujjal mutogatni a játékosokra” – bemutatkozott az új vezetőedző

  •  
  •  
  •  

Hivatalosan is bemutatták Nebojsa Vignjevicet az Újpest FC új vezetőedzőjeként. A szerb, aki egyelőre az idény végéig kötelezte el magát, székfoglalójában azt mondta, nem tartja magát szigorú edzőnek, de megköveteli, hogy a szabályokat mindenki betartsa, és nem csak az eredményességre, szép játékra is törekszik munkahelyein. Megjegyezte, azért ne várjanak tőle csodát két nap alatt, az MTK elleni bemutatkozásig, és azt is hozzátette, egy edzés után nem fog nemzetközi kupaszereplésről beszélni. Roderick Duchatelet elárulta, már korábban is képben volt Vignjevic szerződtetése, mert látta a csapatnál zajló negatív folyamatokat.

Az Újpest a délelőtt folyamán hivatalosan is bejelentette, hogy szerződtette a kispadra Nebojsa Vignjevicet. A szakember tartotta már a délelőtti foglalkozást a Megyeri úton, néhány perce pedig hivatalos bemutatására is sor került.

– Először is köszönetet szeretnék mondani az eddigi stábnak. Láttam, hogy sokat dolgoztak, de sajnos gyengébb eredményeink voltak. Nem azért jöttem, hogy a kiesés ellen küzdjünk. Az új edzőnk már többször bizonyította máshol, hogy képes gyorsan eredményt hozni. Ez fontos szempont volt. Segítője, Zoran Campara pedig komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Statisztikailag valóban több külföldi edző dolgozott nálunk, mint magyar. Sokat beszélgettünk magyarokkal is, de most gyorsan kellenek a jó eredmények, Nebojsa pedig olyan, aki ezt képes hozni – mondta Roderick Duchatelet, a lilák tulajdonosa, majd honlapunk kérdésére arról is beszélt, hogyan jutott el “kiválasztottjához”.

– Nem egy nap alatt született meg a döntés. A Győr elleni mérkőzésen itt volt már az új edzőnk, de tavalyról is nézett meccseket. Azért került képbe már korábban, mert láttam a negatív folyamatot.

– Tisztában vagyok vele, hogy az Újpest nagy klub. Tudom, hány kupát szerzett már meg története során – vette át a szót Nebojsa Vignjevic. – Köszönöm a lehetőséget, amit kaptam. Amikor az elnök úr hívott, csak egy percet gondolkodtam. Montenegróban bajnoki címet nyertem a Rudar Pljevlja csapatával, előtte utánpótlás aranyérmeim is voltak az U20-as korosztályban a Raddal, plusz dolgoztam a szerb U21-es válogatottnál. Ezek nagyjából az eddigi eredményeim. A Vojvodinával legutóbb a harmadik helyen végeztünk a bajnokságban, ami nemzetközi kupaszereplést ért, emellett ott voltunk a kupadöntőben is. Játszottam korábban Tatabányán is, az ellenfelek közül a Dunaferre emlékszem, az egy egészen jó csapat volt. Kettőt rúgtam nekik, úgyhogy az a meccs szép emlék. Azzal is tisztában vagyok, hogy sok szerb játékos szerepel Magyarországon, figyelemmel is kísértem az itteni szerbek teljesítményét.

A szerb egyelőre a szezon végéig kötelezte el magát, de viccesen megjegyezte, öt évig itt fog maradni. Kitért arra is, mit várhatnak tőle az újpesti hívek, a játékosok.

– A kemény munka híve vagyok. Fontosnak tartom a fegyelmet, de a jó játékot is, nem csak az eredményt. Mindenkitől sokat várok, mind a játékosoktól, mind a szurkolóktól. Nem vagyok ugyanakkor varázsló, két nap alatt ne várjanak csodát tőlem. Ezt persze nem alibiből mondom az első meccsem előtt. Hogy szigorú edző vagyok-e? Nem tartom magam annak… Szeretek sokat beszélni a játékosokkal, de sokat is várok tőlük. Van múltam, ismerem a játékosok problémáit. Persze a szabályokat mindenkinek be kell tartani. Lehet vezetni 160-nal is, de akkor elkapnak a rendőrök – fogalmazott.

A csakfoci.hu azt is tudakolta Vignjevictől, mit látott az első edzésen, milyen gondokkal szembesült esetleg, és kik fognak segíteni, “súgni” neki az első bajnokira való felkészülés közben.

– Azzal szembesültem elsősorban, hogy sok a sérült. Láttam már többször a csapatot, egy edzést és több mérkőzést, most pedig beszéltem a fiúkkal és elmondtam, hogy a csapat az első, nem ők. Nem fogok ujjal mutogatni rájuk, hogy ez vagy az a játékos hibázott, soha nem lehet csak egy játékos a felelőse egy vereségnek a labdarúgásban. Megérteném, ha valaki a kialakult helyzetben esetleg távozni akarna, de nem találkoztam ilyennel – hangzott a válasza.

A tréner arra a kérdésünkre is felelt, hova érhetnek oda azok után, hogy jelenleg kiesőhelyen állomásozik a gárda.

– Azt láttam, hogy sok a fiatal a keretben, úgyhogy nehéz megmondani, meddig juthatunk el. Szezon előtt más volt a klub célja, mint ez, és van minőség a csapatban, ezt már látom, de nem ígérnék egy edzés után európai szereplést – mondta.

Az esetleges nyelvi problémákat firtató felvetésre Vignjevic úgy reagált, segítője beszél spanyolul, de a foci nyelve egyébként is közös, ha nézünk egy Barcelonát, vagy egy Real Madridot, akkor is tudjuk, mi történik a pályán. Hozzátette, Szerbiában sok afrikai játékosa volt, és velük is megtalálta a közös hangot.

Az új másodedző, Zoran Campara annyit mondott, korábban együtt játszott a vezetőedzővel, emellett két klubnál is dolgoztak már együtt a szakvezetésben, és nagyon örül, hogy egy ilyen komoly tradíciókkal rendelkező klubot szolgálhat.

Kép és szöveg: csakfoci.hu