Nem harap az ovizsaru!

  •  
  •  
  •  

Újpesten eddig két óvoda csatlakozott a rendőrség bűnmegelőzési programjához, múlt héten a Lakkozó Óvodában jártak BRFK és az újpesti kapitányság munkatársai kedvet csinálni a játékos nevelő, oktató akcióhoz.
Rosszcsont Ricsi és Rendőr Robi ezúttal a Lakkozó utca óvodában népszerűsítette az ovizsaru programot.

Ricsi rendszerint bajba keveredik, Robi azonban a helyes útra tereli, ahogy a gyerekek a rendőrség előadóival, majd az óvodapedagógusokkal együtt levonják az esetek tanulságait. A két bábfigurát Rostás Ottó zászlós mutatta be, aki a BRFK bűnmegelőzési osztályáról óvodáról óvodára járva toboroz tagokat. Újpesten Farkas Dóra rendőrhadnagy felelős a program sikeréért, mint megtudtuk, elsőként a Pozsonyi úti, majd a Virág ovi csatlakozott, Budapesten eddig összesen több mint negyven intézmény.
A nagycsoportosoknak szóló oktatás során számos veszélyre hívják fel a figyelmüket, amely az utcán vagy otthon érheti őket. Például megtanulják, hogy idegentől nem fogadnak semmilyen tárgyat, a zebrán egymás kezét fogva csoportban haladnak át és így tovább.
A gyerekek az első találkozáson a rendőrség munkatársaitól kapnak ízelítőt, a játékos oktatást már az intézmények óvodapedagógusai végzik, miután részt vettek a rendőrség felkészítésén. Az óvodáknak az eszközöket kell megvásárolni, a tananyagot és a bábokat. Bugánné Kurucz Zsuzsanna, a Lakkozó óvoda helyettes vezetője az Újpesti Naplónak azt mondta, nem kérdés, hogy csatlakoznának, de egyelőre gondot jelent a 10 ezer forintos oktatócsomag árát előteremteni. „Ami a gyerekeknek jó, azt mindig támogatjuk” – összegezte benyomásait.
A gyerekeket egy igazi rendőrautó várta az udvaron, ahol Rostás Ottó engedélyével szirénázhattak, a hangosan beszélőben egymás után hangzott fel a ”Figyelem itt a rendőrség!”felszólítás. Felpróbálták a rohamsisakot, irányítottak forgalmat majd megbilincselték a hadnagyot.
Farkas Dóra kérdésünkre megjegyezte, természetesen nem csak a program keretében megy az óvodákba, ha ideje engedi, szívesen látogat a kicsikhez, együtt ülnek a szőnyegre beszélgetni.
Rostás Ottó még távozása előtt megígértette az ovisokkal, hogy szót fogadnak, jól viselkednek, és nem harapják, verik meg egymást. Az akár toborzónak is beillő foglalkozás végén még többen nyújtották kezüket a zászlós azon kérdésére: na lássam, ki akar még itt rendőrnek állni?