Nem kérik az ICE-t a mentősök

  •  
  •  
  •  

– A mentősök nem kérték ezt! – szögezte le határozottan dr. Somló Cecília, az újpesti Mentőállomás vezetője az Újpesti Napló kérdésére. Az iránt érdeklődtünk tőle, hogy valóban hasznosnak tartaná-e, ha mindenki beleírná a mobiltelefonjába a baleset esetén értesítendő hozzátartozók hívószámát.

A kérdés azért merült fel, mert terjed az interneten egy felhívás, miszerint “A mentősök kérik…, hogy a baleset esetén értesítendő személy adatait mindenki ugyanazon megjelölés alatt adja meg. A nemzetközileg elismert megjelölés: ICE (=In Case of Emergency=vész esetén)“. A neten terjedő kérés logikusnak tűnik, hiszen egy idegen számára kibogozhatatlan egy hosszú címlistában, hogy a baleseti sérültnek ki az a hozzátartozója, akit értesíteni kellene.

Mégsem ilyen egyszerű a dolog. Amint Somló doktornőtől megtudtuk, a mentősök nem értesítik semmilyen formában a hozzátartozókat, ez nem dolguk. Ők semmiképpen sem nyúlnak a balesetet szenvedett ember mobiljához. Elhárítják az esetleges életveszélyt és beszállítják a sérültet a kórházba. A hozzátartozók értesítése a kórház dolga. (Ha halálos kimenetelű baleset történik, akkor az elhunyt hozzátartozóját a rendőrség keresi fel.)

Az ICE bejegyzésnek azonban a kórházi személyzet sem veszi hasznát, mert amikor a beteget felveszik, a mobil telefont leltárba veszik és kikapcsolják. Annak címlistájában ők sem illetékesek keresgélni.

– Ha valaki mégis egyértelművé szeretné tenni, hogy baleset esetén kit kell értesíteni, akkor annak elérhetőségét és nevét írja egy cédulára és azt tartsa a személyi igazolványában, vagy az iratai mellett – javasolja dr. Somló Cecília – ezt a kórházban könnyebben megtalálhatják.

A kérdésben megkerestük Győrfi Pált is, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is, aki szintén megerősítette a dr. Somló Cecília által elmondottakat. Majd kiegészítette: “A felhívás nem a mentőktől származik, logónkat tudtunk nélkül használják. Az ICE ötlete bizonyos esetekben hasznos lehet, de elsősorban nem a mentők számára. Ráadásul a beteg mobiltelefonjának felhatalmazás nélküli használata bizonyos esetekben konfliktushelyzetet teremthet, vagy akár jogi aggályokat is felvethet.”

Z. B.