Nem lehet elfeledni Bauer Sándor és Jan Palach tettét

  •  
  •  
  •  

Nem lehet elfeledni Bauer Sándor és Jan Palach tettét, mert ez az emlékezés a garancia arra, hogy sosem térnek vissza azok a szörnyű idők, amelyek életük feláldozására késztették őket – mondta Helena Bambasová budapesti cseh nagykövet a rákospalotai temetőben hétfőn. Bauer Sándor és Jan Palach bátor emberek voltak, akik az életüket adták a szabadságért – hangsúlyozta László Tamás polgármester. A megemlékezésen dr. Hollósi Antal országgyűlési és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselők helyezték el Újpest koszorúját.

Bauer Sándor 1969. január 20-án felgyújtotta magát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, így tiltakozva Magyarország szovjet megszállása ellen. Tettével a cseh egyetemista, Jan Palach példáját követte, aki néhány nappal korábban hasonló módon tiltakozott a szovjet csapatok bevonulása ellen. A Bauer Sándor temetésének 44. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a cseh diplomata kiemelte, hogy az akkor 17 éves magyar fiatal karriert futhatott volna be, családja lehetett volna, de úgy döntött, feláldozza életét a hazájáért. Döntését Jan Palach áldozata inspirálta – emlékeztetett. Helena Bambasová felidézte, hogy kislányként Jan Palach fényképét őrizte egy dobozban. A kor tragédiája, hogy egy kislány nem egy színész vagy más híresség, hanem egy mártír képét őrizgette – fogalmazott.

  
Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese, a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója hangsúlyozta, Bauer Sándor a szabadságért és a hazáért hozott áldozatot, lemondva a jövőjéről. Hangoztatta, példát mutatott azzal, hogy “a lehető legtöbbet, az életét” adta a hazájának.
  
László Tamás (Fidesz-KDNP) XV. kerületi polgármester arról beszélt, hogy Bauer Sándor és Jan Palach bátor emberek voltak, akik az életüket adták a szabadságért. Bauer Sándor áldozatvállalásával is bocsánatot kért a “hatalom” helyett, amiért Magyarország segített a prágai tavasz leverésében – mondta.
  
A megemlékezők virágokat helyeztek el és mécseseket gyújtottak Bauer Sándor sírhelyénél.

Jan Palach, a prágai Károly Egyetem hallgatója 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a Vencel téren, így tiltakozva hazája szovjet megszállása ellen. A 17 éves autószerelő-tanuló, Bauer Sándor négy nappal később a Nemzeti Múzeum kertjében gyújtotta fel magát. Sérüléseibe három nap múlva belehalt. Január 28-án helyezték örök nyugalomra az engedélyezett legszűkebb családi körben.