Nem örökös hely

  •  
  •  
  •  

Hogy szeretteink nyughelye a temetőkben nem örökös hely, ilyenkor, mindenszentek és halottak napja idején bizony hasznos emlékeztető. Bár a temetőkben a lejárati parcellák számának kifüggesztése megtörténik a folyamatos újratemetések okán is, egy adott parcellában vannak változó lejáratú sírhelyek. Ezért a temetőirodák, például a Megyeri temetőben is, kisméretű, a sírkőre ragasztott értesítéssel hívják fel a hozzátartozók figyelmét a lejárati idő közeledtére.

Általános gyakorlat, hogy a szimpla és dupla sírhely esetén a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év vagy az újraváltási számlán megjelölt dátum a lejárati idő. A sírokba történő urna, illetve exhuma maradványok behelyezése a lejárati időt nem hosszabbítja meg. Ettől eltérő a sírbolt (60 év), az urnafülke és urnasírhely (10 év), valamint urnasírbolt (urnakripta) esetén (10 év). 

Fontos információ, hogy a sírhely újraváltásánál elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerinti hozzátartozó. Ha a rendelkezésre jogosult nem él újraváltási jogával, a lejárat után a sírhely bárki számára újraváltható. 

Részletes információval a temetőirodák szolgálnak, amelyek ezekben a napokban, hétvégén is ügyeletet tartanak.