Nem számít a járványhelyzet: meg kell tartani a közmeghallgatásokat Pest megyében

  •  
  •  
  •  

Bár a járványadatok egyre aggasztóbb képet mutatnak, a Magyar Hang információi szerint ez sem elég indok arra, hogy az önkormányzatok szüneteltethessék bizonyos kötelezettségeiket, amelyek komoly fertőzésveszélynek tehetik ki a lakosságot. Legalábbis Pest megyében biztosan ez a helyzet.

A lap úgy értesült: a Pest megyei önkormányzatok vezetői egy olyan levelet kaptak a napokban Tarnai Richárd kormánymegbízottól, melyben arra kérik őket, hogy

a vonatkozó önkormányzati törvényeknek (Mötv) megfelelően még idén tartsák meg a 2020. évre esedékes közmeghallgatásokat, ugyanis az Mötv a jelen járványügyi készültség időszakában is hatályos.

A levél felhívja a figyelmet, a vonatkozó törvények szerint

„a képviselő-testület évente legalább egyszer előre meghirdetett közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek”.

Tarnai Richárd

A levélben Tarnai külön hangsúlyozza:

„A helyi önkormányzati képviselő részéről elvárt a személyes részvétel és jelenlét, mely kötelezettség – erre irányuló, garanciális törvényi előírások hiányában – nem váltható ki távszavazással vagy videókonferenciával.”

A lap egyik önkormányzati forrása szerint az ugyan valahogy még megoldható, hogy egy nagyobb teremben távolabb üljenek egymástól az emberek, de például ilyenkor jellemzően mikrofont adnak nekik, hogy hallják a kérdéseiket, aminek körbeadása ugyancsak kockázatos lehet. Az anonim önkormányzati dolgozó szerint eléggé kockázatos több tucat embert “egymásra szabadítani” a jelen helyzetben.

Tarnait viszont láthatóan nem érdekli az egészségügyi kockázat és azt kéri, hogy a képviselő-testületi ülések előkészítésénél legyenek figyelemmel a közmeghallgatások megtartására:

“A hatályos jogszabályi környezet (…) nem ad felmentést az egészségügyi válsághelyzet elrendelésére tekintettel, ezért kérem, hogy szíveskedjen a Pest Megyei Kormányhivatalt tájékoztatni, amennyiben a képviselő-testület előreláthatóan mégsem tudna maradéktalanul eleget tenni a közmeghallgatás tartására irányadó törvényi kötelezettségének”

– áll a felszólításban.

, , , , , ,