Nemzetközi díjat nyert a Metrodom Panoráma Lakópark

  •  
  •  
  •  

A világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyében nyert aranyérmet a tavaly elkészült Metrodom Panoráma Lakópark.

A Váci út-József Attila utca-Attila utca-Károlyi István utca által határolt területen fekvő épületegyüttes 31 ország 63 világszínvonalú ingatlanpiaci szakemberének egybecsengő véleménye alapján érdemelte ki a FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első helyét.

A Panoráma Lakópark 2020-ban már hazai építészeti nívódíjat nyert a középmagas lakóépületek kategóriában. A mostani nemzetközi díj azonban ráirányította a figyelmet arra, hogy a Metrodom által kivitelezett függőkertszerű megoldást ekkora léptékű építkezésen még nemcsak Magyarországon, de Európában sem alkalmazták.

Kiss Gábor, a cég ügyvezetője úgy látja, hogy

„a díjjal elsősorban az épület kiemelkedő építészeti színvonalát ismerte el a zsűri, de sokat nyomott a latban a tervezésben kulcsszerepet játszó természetközeli megközelítés, amely az ottlakókon kívül a kerületben élők számára is hasznossá, értékessé tette a projektet. Ez a modern lakóépület bizonyította, hogy összeegyeztethetőek az épített és a természeti környezet előnyei”.

Az épület homlokzatán elhelyezett több mint 200 fa és 4 kilométer hosszan kígyózó növénysor, amely a fejlesztő szerint mindössze két-három éven belül jelentős, függőleges zöldfelületet alkot majd, jelentősen javítani fogja a beköltözők életminőségét.

A „zöldítést” végző csapat számára a legnagyobb kihívást a folyamatosan változó, hónapról hónapra más arcát mutató homlokzati zöld felületek gondozása jelentette. Az alpinista kertész munkakör itthon eddig nem létezett, de az épületen kialakított öntöző és karbantartó rendszert ma már ilyen szakértők kezelik.

A kerület főépítésze, Mártonffy István szerint az elkészült épületegyüttes az egyik legkiválóbb újpesti alkotások közé tartozik:

„Terveink szerint a történelmi városmag és az új városi központ természetes módon köti össze ezt az új teret a dunai partszakasszal. A lakópark épületei egy autóforgalom elől elzárt, nagyméretű, trapéz alakú városi teret fognak közre, és az ott kialakított játszótereket, kis színpadot és a díszmedencét, valamint a hangulatos árkádos teraszokat, a pihenőparkot a kerület lakosai is szabadon látogathatják.”

Mártonffy szerint az épületen alkalmazott egyedi zöldhomlokzati elemei mellett az épület homlokzati és belsőépítészeti megoldásai is magas színvonalúak. Példaként a lakóépületek és a tornyok földszinti, magas belmagasságú kereskedelmi-, vendéglátó- és szolgáltató egységeit, valamint az első emeleti irodákat említették, amelyek portálszerű homlokzatukkal egy élő és élhető városi térfalat alkotnak az új városi tér mentén.

A 632 lakás mellett irodákat, vendéglátó- és szolgáltató egységeket magába foglaló épületegyüttest Hajnal Zsolt Ybl-díjas építész és Kendelényi Péter építész párosa tervezte, szorosan együttműködve a Metrodom csapatával.

(Fotók: Metrodom)

, , , , , , , , ,