Nemzetközi projektek a Karinthyban

  •  
  •  
  •  

2013 szeptemberében egy új, két tanévre szóló nemzetközi projektben való részvételre kaptunk lehetőséget egy sikeres európai uniós pályázat során. A pályázat az „Egész életen át tartó tanulás – Iskolai együttműködések” kategóriájába tartozik, diákok, tanárok, szülők, meghívott szakemberek vesznek részt a feladatok megoldásában.

Ez már iskolánk harmadik munkája ezen a területen, de részt vettünk több környezetvédelmi projektben is. Például a svédországi nemzetközi döntőben országos győztesként a mi tanulóink képviselték hazánkat. A projektek munkanyelve angol, minden dokumentum, előadás két nyelven készül el.

A jelenlegi projekt címe: The Castles on the Danube – Our Linking Heritage. Célja a részt vevő országok történelmének, kultúrájának feldolgozása, bemutatása egy-egy Duna menti városon, az ott lévő várakon keresztül. Velünk együtt hét ország vesz részt a projektben, amelyek a Duna folyásának megfelelő sorrendben a következők: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Románia, Bulgária. A nemzetközi találkozókon diákok és tanárok vesznek részt, ahol kiállítások, előadások segítségével mutatjuk be egymásnak az addig megvalósított feladatokat. Az első ilyen egy versenyfelhívás a projekt logójának elkészítésére. November végén egy közös videokonferencián szavaznak a részt vevő iskolák diákjai a legjobbra. Tavaszig diákjaink a budai vár és a visegrádi vár történetével ismerkednek meg részletesebben, készítenek fotókat, rajzokat, leírásokat az ottani életről különböző korszakokban.

Áprilisban Budapesten, az iskolánkban lesz a második nemzetközi projekttalálkozó, amelyre már izgatottan készülünk. A diákok itt kapnak lehetőséget az addig elvégzett munka, valamint hazánk kulturális örökségeinek bemutatására.

Turnerné Gadó Ágnes projektkoordinátor