Nemzetközi roma nap

  •  
  •  
  •  

2016. április 8-án kulturális műsort szervezett a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a nemzetközi roma nap alkalmából, amelynek a Rácz Gyöngyi Közösségi Központ adott otthont.

Csóka János Pál, az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese ünnepi beszédében elmondta, büszke az egyedülálló kulturális központra, a tanodára és a fejlesztésre, amivel országos mintát szeretnének teremteni. Megköszönte Újpest Önkormányzatának a ház létrejöttét és felújítását. Kiemelte dr. Molnár Szabolcs alpolgármester és az önkormányzat magas szintű támogatását mindahhoz, amit Molnár István Gábor álmodott meg és vitt végig, hogy az újpesti roma közösségnek a múlt és az örökségek bemutatása mellett sikeres jövője lehessen.

1971. április 8-án tartották a romák első világkongresszusát. Innentől fogva ezt a napot nevezzük nemzetközi roma napnak, ami kulturális szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír. Az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat saját központtal, tornateremmel, helytörténeti gyűjteménnyel és tanodával rendelkezik. Így biztosítanak teret a hagyományok megőrzéséhez, a sporthoz, a fejlődéshez és a tanuláshoz. A továbbtanulás jelentőségét többször kiemelte Csóka János Pál és megköszönte Balog Arankának, a tanoda vezetőjének az elkötelezett és magas színvonalú munkát az oktatásban.

A rendezvényen fellépett az Újpest Cigányzenekar, az EtnoRom Együttes, a Shukár Táncegyüttes. Közreműködött Rupa Ilona, László Mária, Dányi Géza, Kárpáti Ferenc és Rigó György. Az érdeklődők a délután során megtekinthették a Liszt Ferenc és a cigányzene című kiállítást és Az újpesti cigányság története című állandó tárlatot rengeteg gyönyörű fotóval és az újpesti családok és mesterségek történeteit képekben.

VG