Népi hagyományok nyomán

  •  
  •  
  •  

Néhány nap és a hétvégén itt vannak a gazdag népi hagyományokból merítő, farsang végét jelző mulatságok. Az Újpesti Téli Fesztivál kínálataként sokszínű program várja az újpestieket, három helyszínen. Minderről dr. Molnár Szabolcs alpolgármestert kérdeztük.

– Mivel teszi emlékezetessé a télbúcsúztató rendezvényeit az önkormányzat?
– Február 8-án, pénteken két helyszínre várjuk az újpestieket. Két órától a Homoktövis Általános Iskola előtti téren téltemető vígasság résztvevői lehetünk. Gazdag népi hagyományokból merítünk, és háromszáz általános iskolás vállalkozó kedvére alapoztunk a szervezés során. A diákok az elmúlt héten kiszebábokat készítettek, amelyeket nagy csinnadratta kíséretében elégetnek az iskola előtti téren. Télbúcsúztató rendezvényünkön a Vagabanda húzza a talpalávalót, miközben a szenzációs ügyességű jégszobrász megmintáz majd egy farsangi alakot. Ezzel egy időben az Ifjúsági Ház is Farsangi Vígasság helyszíne lesz. 

– Szombaton mivel folytatódik a mulatság?
– A farsangi mulatság 10 órától indul és várhatóan igencsak felpezsdíti a Szent István tér és környékének életét. A téren az Aranykapu Bábszínház tagjai próbálják meg műsorukkal elriasztani a telet, miközben a kisgyermekek kiszebábot készíthetnek. Az előző napról megismert jégszobrász, M. Tóth Zsolt szombat délelőtt egy másik alkotást farag majd az újpestieknek. Időközben a Szent István térre ér az Ady Művelődési Házból a Bem Néptáncegyüttes vezette zenés-táncos menet és csatlakozik a Vagabandához. Zárásként – nincs kegyelem – az összes kiszebáb az addigra már lobogó máglyára kerül.

– Nincsen farsang fánk nélkül…
– Idén is lesz dolga a pékeknek. A két napra összesen mintegy háromezer farsangi fánkot készítenek a tél temesésére érkező gyermekeknek. Készül szalagos fánk az Újpesti Cseriti által meghívottaknak is. Reméljük, mindenki számára emlékezetes hétvégét tölthetünk el együtt a mielőbb ránk köszöntő tavasz reményében.

G.R.