Névadó ünnepség

  •  
  •  
  •  

A Pozsonyi úti Német Tagozatos Általános Iskola Halassy Olivér kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros Európa bajnok nevét vette fel. Az intézmény szeptember elsejétől viseli majd hivatalosan is a felejthetetlen újpesti sportoló nevét.

A névadás, a névválasztás rendkívül nagy dolog, és óriási felelősség – hangsúlyozta köszöntőjében Orbán Ildikó, a Német Tagozatos Általános Iskola igazgatója a szombati ünnepségen. Húsz esztendeje már, hogy a megfelelő névadót keresték, és mindig is az volt a legfontosabb, hogy a kiválasztott egy olyan újpesti legyen, akire felnézhetnek a gyerekek. Halassy Olivér személyében sikerült megtalálni azt, akinek nevét bármelyik intézmény büszkén viselné. A név kötelez, így mostantól arra törekednek majd, hogy megfeleljenek a kihívásnak- fogalmazott az igazgatónő, majd Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt vette át a szót.

A polgármester beszédében kiemelte, a névadás a közösség számára is fontos, hiszen közös értékeinket is kifejezzük általa, melyek összekötnek bennünket. Abban a világban, mikor az iskola épült, nem volt erre lehetőség. Ahogy elmondta:

„Abban a világban, amikor ez az iskola épült, és megnyitott, a hatalom nem akarta, hogy az emberek saját maguk, saját akaratuk és értékeik szerint közösségeket alkossanak, közösségben éljenek… Ma már újra kimondjuk, hogy vannak, akikre mindannyian fölnézünk, és vannak értékek, amelyeket közösen tisztelünk, mint a hősiesség, kitartás, hűség. Ma már ismét hősként tiszteljük, és gyermekeink elé állítjuk példának azokat, akik ezeket az értékeket kiemelkedő módon képviselték.  Így állítjuk példának a jövő nemzedékek elé Halassy Olivért, aki minden tekintetben megérdemli, hogy a hősöknek kijáró tisztelettel beszéljünk róla.”

Az iskola a névfelvétellel egyidejűleg az olimpiai iskolákhoz is csatlakozott, a huszonnegyedik olyan iskola a sorban, amely egy magyar olimpiai bajnok nevét viseli. A tagságot szimbolizáló olimpiai zászlót dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára adta át az iskola igazgatójának.

Ezt követően az iskola zászlóján, mely minden fontos esemény emlékét őrzi, Dr. Halassy Ilona, Halassy Olivér lánya helyezte el a névadó ünnepség szalagját. A kiváló sportolóról a család régi barátja, Csóti György országgyűlési képviselő osztott meg egy 1931-es történetet, amikor Halassy a párizsi Európa bajnokságon, egyetlen napon szerzett két aranyat: vízilabdásként, és úszóként is.

Az ünnepség folytatásában a diákok a „régi idők tornaórájával”, és zenés-táncos műsorral készültek. A gyerekek műsora után az olimpiai karikák színeit viselő lufik, majd nemzetiszín léggömbök emelkedtek a magasba.

A rendezvény megkoronázásaként Halassy Olivér emléktábláját is felavatták az iskola egyik központi helyén. A sportoló leánya és az alkotó, Szász György együtt leplezték le a bajnokot ábrázoló domborművet.

(antosa)


Kapcsolódó képgalériánkat a facebookon találja.