Niki 2013 kishuszára

  •  
  •  
  •  

A Nemzeti Vágtán vasárnap újpesti siker született: 2013 kishuszára Szabó Nikolett lett. A Szűcs Sándor Iskola egykori diákja tizenhat éves gimnazista.

Szabó Nikolett babérkoszorúval és huszártarsollyal állt fel győztesként a dombra a Hősök terén, a Millenniumi emlékmű nyújtotta, lenyűgöző háttér előtt. A győzelemért sokat tett a filigrán, mosolygós ifjú hölgy, de mint elmondta: Csilla, a póniló is nagyon akarta.

– Nem ez volt az első alkalom, hogy a Nemzeti Vágtára neveztem. Sajnos két évvel ezelőtt, a döntőben nagyot buktam, lemaradtam a helyezésről. De nem adtam fel, hittem abban, hogy egyszer sikerül a győzelem – mondja a tizenhat éves, filigrán lány, aki a versenyzést követően kétnapos szusszanásnyi időt kapott pihenésre középiskolájától, az Ady Endre Gimnáziumtól.

A kishuszárok mezőnyében 10–16 éves korú gyermekek, fiatalok nevezhetnek, pónilóval. Miként Niki fogalmaz, ez volt az utolsó alkalom, hogy beleférjen a korosztályi korlátokba.
– Sokat edzettem, egy ilyen verseny fizikai erőnlétet, teljes szellemi ráhangolódást kíván – szögezi le. – Csilla, a póniló, „aki” a család saját lova, szintén „ráhangolódott” a vágtára. Hivatalos díjlovas- és díjugrató versenyeken is indulunk, és régóta kóstolgatjuk a galoppversenyeket is. Remek ló, érti minden szavunkat. A harmadik előfutamból győztesként kerültünk a döntőbe, jó volt az időfutam-eredmény is, a döntőben hatan, hárman lányok és hárman fiúk indultunk.

Nikinek az 5-ös pálya jutott, és a szürke huszárkabátos lánynak pillanatok alatt csak a hátát látták a többiek. A másfél környi, körülbelül 650 méteres távot 51,40 másodperces idővel tették meg. Átsuhantak a célvonalon.
– Gyönyörű, ám nehéz sport a lovaglás, szerencsére zsokéalkatom van. A hét hat napján edzés van, hol Pilisvörösváron, hol Gödön. Anyuék nélkül ezt nem lehetne végigcsinálni. Ezért is örülök a sikernek. Az is biztos, hogy az életem továbbra is a lovak körül forog majd – fűzi hozzá Niki, aki elmondja: nagy lovával, Florentinnel folytatja tovább a díjugrató versenyzést.

S hogy mi lesz Csillával? – terelődik a szó a gyönyörű pónira.
– Csilla póni visszamegy a ménesbe, tizenöt évesen nyugdíjba megy. Szeretnénk, ha „anyai örömök” elé nézhetne, mert ez eddig sajnos még nem adatott meg neki – mondja Niki.

(Fotó: Szabó Tamás)
B.K.


– Nehéz eldönteni, mi a lovak iránti vonzalom magyarázata, de tény, hogy Niki két és fél éves korában már a lovak körül sündörgött, háromévesen már lovagolt – mondja a tizenhat éves Niki édesanyja, Szabóné Földesi Ágnes, akinek a mindennapjai a tehetséges kislány és két öccse körül forognak. – A férjemmel azt valljuk, hogy gyermekeink szárnypróbálgatását segítenünk kell. Niki eredményei bennünket is büszkeséggel töltenek el, miként trénerét, Benner Jánost is.