Nincs edzőkérdés

  •  
  •  
  •  

Határozatlan időre szerződött Újpestre, és bár a magyar futballt nem ismeri, biztos benne, hogy segíthet a lilákon a frissen kinevezett és bemutatott klubigazgató, Filips Dhondt. 2-3 játékos érkezhet a klubhoz.

A 17 évig belga kluboknál és a 2000-es Eb előkészítésében közreműködő szakembert arról kérdeztük, miben lesz más és ugyanaz közreműködni Újpesten, mint mondjuk az FC Bruges-nél.

– Majdnem egész eddigi életemben a futballban voltam, és ha az ember úgy nő föl, hogy mindenhol a labdarúgás veszi körül, akkor számára szinte már semmi nem új. Így van ez Újpesten is, ahol – azt leszámítva, hogy más a nyelv persze – szinte minden ugyanaz, mint Belgiumban, ugyanúgy kell dolgozni a klubért, mint ott, persze tanulnom kell még a magyar futballt, de a labdarúgás üzleti részében itt is ugyanúgy otthon leszek. Azt viszont már most látom, hogy ugyanúgy kell felépíteni Magyarországon is a klubhierarchiát, a szervezeti működést, ugyanúgy kell kialakítani mindenki feladatait, mint akár Bruges-ben. Nyilván vannak szembetűnő különbségek, így a pénzügyi lehetőségeket, vagy a nézőszámot tekintve akár, de hadd mondjak egy példát. Amikor 2001-ben az FC Bruges-hez kerültem, nagyjából 10 ezer volt az átlagnézőszám a hazai meccseken, négy év múlva pedig már 25 ezer, és azt látom, hogy az Újpestben – amely nagy tradíciójú és támogatottságú klub Magyarországon – megvan ugyanez a potenciál, csak ki kell használni, és kezdetként a meccsenkénti 5-6 ezer szurkoló közel sem elérhetetlen cél.
Azt remélem, hogy a Belgiumban megszerzett tudásommal, a tapasztalatommal, a lelkesedésemmel és az ambíciómmal a legnagyobb hasznára lehetek a klubnak, amelynek rövid távon a nemzetközi szereplés a célja. A klubhoz egyébként gratulálok Roderick Duchatelet-nek, hisz Európában alig fordul elő, hogy egy csapatnak két csillag díszíti a mezét – nyilatkozta kinevezéséről Filips Dhondt a pepsifoci.hu-nak.

– Az időmnek hozzávetőlegesen mintegy 70 százalékát töltöm majd Magyarországon, a többit Belgiumban. Természetesen senki nem képes egyedül irányítani egy klub működését, ezért is nagyon fontos, hogy a képzett és lojális magyar kollégáimnak is meg legyen a feladata, és meg legyenek a lehetőségek ahhoz, hogy a távollétemben is minden ugyanolyan zökkenőmentesen működjön. A tulajdonosunk havonta egyszer látogat majd Budapestre, attól is függően, hogy épp milyen a meccsei vannak a csapatnak.

Hogy a most már szinte teljes belga “hatalomátvétel” milyen hatással lehet az újpesti játékoskeretre, egyelőre kérdéses, de a klubigazgató igyekezett máris elejét venni azoknak a híreszteléseknek, hogy külföldi játékosokkal tölthetik fel a lila-fehérek állományát.

– Nem játékosügynök vagyok, bár a futballból élek, inkább a gazdasági ügyekben vagyok jártasabb. Az viszont biztos, hogy a kinevezésem nem egyenlő azzal, hogy mostantól tódulnak majd a külföldi – akár belgiumi – játékosok az Újpesthez, hisz nem ez a cél. Magyar játékosokat akarunk többségében alkalmazni, és csak abban az esetben hoznánk ide légiósokat, ha Magyarországon nem találunk megfelelő jelöltet a keresett posztra. Nem lesz ebből szempontból forradalom Újpesten, inkább arra törekszünk, hogy fokozatosan olyan csapatot építsünk fel, lehetőleg hazai játékosokból, amely a következő szezontól harcban lehet a nemzetközi kupás helyezésekért – tette hozzá a belga klubigazgató.

DUCHATELET: “NINCS EDZŐKÉRDÉS”

Roderick Duchatelet a klubigazgatót bemutató sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a lehető legmegfelelőbb szakembert találták meg Filips Dhondt személyében, aki 17 év tapasztalatát kamatoztathatja majd a lila-fehéreknél. A tulajdonos dr. Bartha Csaba távozásáról kifejtette: közös megegyezéssel szakítottak az eddigi ügyvezetővel, és jó viszonyban váltak el, amelynek az oka az volt, hogy nem lehet túl sok kapitány egyazon hajón.

– Keményen dolgoztunk az elmult hónapokban, itt és Belgiumban is. Ami a futballt illeti, bár nem játszottunk mindig jól, láttam fejlődést a csapatnál. Dolgozunk az átigazolási piacon, de még nincs konkrétum, ha lesz hivatalos információ, azt azonnal közzétesszük. Még nem tudom, mennyit kell költenünk a télen, attól is függ, hogy egyáltalán milyen lehetőségeink lesznek, azaz, hogy kiket tudunk idehozni.


Az Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatelet az Újpesti Cseriti keddi akcióján találkozott a polgármesterrel, amikor ötven nehéz sorsú újpesti gyerek kapott ajándékot a Mikulástól, és ismerkedhetett a futballkulub életével.

Az “európai” piacon nézünk szét, a kiszemelt lehet magyar vagy belga játékos is, a merítési lehetőségünk igen gazdag egyelőre, amelyet majd szűkítenünk kell. A preferencia az, hogy elsősorban magyar játékosokat igazoljunk, de ha egy adott posztra jobbat találunk külföldön, akkor onnan hozzuk ide a játékost, a cél azonban az, hogy ne legyen túl sok külföldi futballista Újpesten. A jelöltekről közösen döntünk Zoran Szpilsjak vezetőedzővel, Filips Dhondt klubigazgatóval és néhány belgiumi munkatársammal – mondta Duchatelet, hozzátéve, hogy 2-3 játékos érkezése várható a télen, edzőkérdés pedig nincsen a liláknál.
(pepsifoci.hu)