Nincs szabad sáv – eltűnik az éterből a Klubrádió

  •  
  •  
  •  

Egy bírósági döntés értelmében vasárnap véget ér a Klubrádió több mint húsz éves története. A Fővárosi Törvényszék a sorozatos jogsértések miatt döntött úgy, hogy a rádió nem tarthatja meg egyetlen megmaradt frekvenciáját sem. Az elnök szerint szégyenteljes a döntés, külföldről is reagáltak. A rádió online folytathatja.

A Klubrádió még 1999-ben indult, akkor a Magyar Autóklub kezdeményezésére. A világon egyedülálló volt, hogy egy autóklubnak 24 órában sugárzó közlekedési rádiója legyen, így hamar népszerűvé vált itthon is.

Két évvel később azonban teljes profilváltás következett: vélemény-és hírrádió vált belőle, és a 2001-es indulás óta több prominens munkatársa is volt. Ez a történet ér most véget.

A TASZ segített, de hiába

A Fővárosi Törvényszék kedden úgy döntött, nem ad helyt a Klubrádió fellebbezésének, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért segítségével adtak be. A Törvényszék arra hivatkozott, hogy a rádió már így is „sorozatos jogsértéseket” követett el, ezzel zöld utat adott a Médiatanács szeptemberi döntésének, mely szerint pályázatot írnak ki február 14. után a frekvenciára – a rádiónak ekkor kell elhallgatnia.

„A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget” – írta a TASZ közleményében Kaputa Júlia, a szervezet jogi munkatársa.

Nincs partizánkodás

A döntést Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa szégyenteljesnek nevezte. Az üzletember lapunknak elmondta: nem kezdenek partizánakcióba, mert az csak rontana a helyzeten, de amely jogi fórumon még lehet, ott megvívják a harcot.

Arató András szerint szégyenteljes a Törvényszék döntése – forrás: Wikipédia

– Ami biztos, hogy a Klubrádió a jelenlegi frekvencián vasárnap éjszakától nem sugároz – mondta megkeresésünkre Arató András.
– Nem kezdünk illegális sugárzásba, mert akkor még az adóberendezést is lefoglalhatják, és akkor se kellene visszaadniuk, ha majd valamikor kiderül, hogy nekünk van igazunk.

Ami tény: a bírósági iratokban három példát is felvonultattunk arra, hogy más rádiók is sugározhattak tovább olyan adatszolgáltatás elmaradása után, amit nálunk most sorozatos jogsértésnek minősítettek.

Természetesen továbbmegyünk a Kúriára, bízva abban, hogy kedvező ítélet születik, ha ez sem segít, akkor az Európai Bíróságon folytatjuk az ügyet.

A NER ezt is felszámolta

Péterfy Gergely író feleségével, Péterfy-Novák Évával egészen tavalyig műsort is vezetett a Klubrádión. Az Újpest Médiának azt mondta: nagyon szerettek ott dolgozni, és sajnálkozva látják, hogy a NER ezt a szabadon gondolkodó fészket is felszámolta.

Péterfy Gergely maga is vezetett műsort a rádióban – forrás: Facebook

– Nem hisszük el, hogy a Klubrádiótól is hosszabb időre (a rendszerváltásig) búcsúzni kell; bár ezt a Népszabadságnál és az SzFE-nél sem hittük eleinte.

A NER lassan felszámolja a sajtószabadság és a független gondolkodás utolsó menedékeit is, ijesztő ezt látni.

Nagyon szerettünk ott dolgozni, támogatást, szeretetet, odafigyelést kaptunk és teljes alkotói-műsorkészítői szabadságot, tényleg arról beszéltünk, amihez kedvünk volt, azt hívtunk be a műsorba, akit csak akartunk. Rengetegszer voltunk vendégei a rádió különféle műsorainak, könyveink vagy egyszerűen csak a véleményünk kapcsán, és mindig öröm volt a felkészült és figyelmes klubrádiós újságírókkal beszélgetni – mondta lapunknak a József Attila-díjas író.

Külföldi megrovás

A bírósági döntés, valamint a Klubrádió vasárnapi elhallgattatása a külföld figyelmét is felkeltette. Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője azt mondta: aggasztó, ahogy Magyarországon folyamatosan romlik a sajtószabadság helyzete, a rádió frekvenciájának elvétele nem tesz jót a média elvárható sokszínűségének.

„Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy támogassa a nyitott médiaviszonyokat, tartsa fenn a jogállamot és kövesse az átláthatóság elveit”

– fogalmazott Price.

A francia külügyi szóvivő, Agnes von der Mühll ennél már egy fokkal keményebben fogalmazott:

A sugárzás felfüggesztése nagyon nyugtalanító jel lenne a tájékoztatási és a tájékozódási szabadság, a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából, amely értékekhez Franciaország nagyon ragaszkodik” – mondta, és hozzátette:

„Felszólítjuk Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben európai kötelezettségvállalásait ezen a területen.”

Megszólalt az Európai Tanács emberi jogi biztosa is:

„Magyarországon egy újabb független hangot hallgattatnak el, ez pedig vereséget jelent a sajtószabadság számára”

– fogalmazott Dunja Mijatovics.

, , ,