Nincsenek veszélyben zöldterületek Káposztásmegyeren

  •  
  •  
  •  

Egy pizzéria, két kisebb üzlet és három iroda létesülhet a Homoktövis utcai körforgalomnál, bevásárlóközpont építése szóba sem került, arra nincs lehetősége az ingatlan tulajdonosának. A káposztásmegyerieknek nincs mitől tartaniuk, zöld területeik nem kerülnek veszélybe. Mivel az ezeket felvető vélemények nem a tényeken alapulnak, alkalmasak megtéveszteni az itt élőket, az önkormányzat ezúton ad tájékoztatást az fejlesztés feltételeiről.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

A napokban több közösségi oldalon téves következtetések illetve állítások kezdtek terjedni egy káposztásmegyeri ingatlan lehetséges fejlesztésével kapcsolatban. Újpest önkormányzata a pontos, valósághű tájékoztatás érdekében szükségesnek tartja az alábbi tényeket közölni, melyek eloszlatják a keletkezett félreértéseket.

A kérdéses – 76548/6 helyrajzi számú, mindössze 2428 m2 területű – saroktelket évekkel ezelőtt az ÉPIT Rt. értékesítette egy vendéglátó létesítmény, valamint kisebb üzletek építése céljából. A telek tulajdonosa (a MEGYER PEPE Kft.) által elkészíttetett elvi engedélyezési tervet az Újpesti Tervtanács (109/71/2008 számú állásfoglalásában) átdolgozás után engedélyezésre alkalmasnak minősítette. Az Építésigazgatási Iroda az elvi építési engedélyt – a tervtanácsi állásfoglalásban, továbbá a szakhatósági előírásokban foglalt feltételekkel – megadta. Ez – érvényességének egyszeri meghosszabbítását követően – jelenleg is érvényben van.

Mint az a mellékelt FSZKT-kivonaton jól látható, az ingatlan a Megyeri út és a Homoktövis u. kereszteződésének D-K-i oldala „I” (intézményi) építési övezetbe, míg a Megyeri út vonalától D-re eső összes további környező terület beépítésre nem szánt – részben turisztikai erdő (E-TG), részben közpark (Z-KP) – övezetbe tartozik.

Az épületben az elvi engedélyezési terv szerint egy (85 m2 fogyasztóterű) vendéglátó létesítmény (pizzéria), két kisebb (45 és 54 m2 árusítóterű) üzlet, valamint az épület emeletén három irodahelyiség létesülhet úgy, hogy az eleve kis területű telek beépítettsége még a 30%-ot sem éri el. Annak érdekében, hogy a terv szerinti 43%-os telken belüli zöldfelületi fedettséget biztosítani lehessen, a parkolók többségét az épület alagsorába helyezték.

A létesítmény megvalósítása az erdő területét egyáltalán nem érinti, hiszen – mint az a mellékelt légi felvételen is látható – a körforgalmú csomópont közvetlen szomszédságában lévő sarokterületen egyáltalán nincsen fás növényzet. A légifotó egyben jól illusztrálja a tervezett beépítés léptékét, ami nemhogy egy bevásárlóközpont, de még egy szokásos méretű élelmiszerbolt nagyságát sem éri el. A terv szerint a kis üzletek a Megyeri út felől nyílnának úgy, hogy az épület É-i oldalánál létesülő előtető egyben az itt hiányzó fedett autóbusz-váró szerepét is betölti.

Összességében megállapítható, hogy a tervezett létesítmény léptéke és karaktere megfelel a helyszín adottságainak, megvalósulása esetén sem vonz olyan látogatói, vásárlói forgalmat, mely a legkisebb mértékben is megterhelné a környéket, ráadásul a fejlesztés a zöldfelületek érdemi sérelme nélkül megvalósítható.

Újpest Önkormányzata