Nobel-díj Nádas Péternek?

  •  
  •  
  •  

Az idei irodalmi Nobel-díj esetleges várományosai között a magyar Nádas Péter nevét is hallani.

A 2011-es Nobel-díjak szezonja az orvosi díj odaítélésével kezdődik hétfőn, ezt követi a fizikai, a kémiai, az irodalmi, a béke-, illetve a közgazdasági díj adományozása, de a jelöltek nevét az illetékes bizottságok szigorúan titokban tartják.

Stockholmi irodalmi körök úgy vélik, hogy az idei esztendő nagy eseménye, az arab tavasz befolyással lehet a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntésére, és például az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje egy szíriai költő lehet. “Eljött az ideje, hogy költő és közel-keleti kapja a díjat. Ki lehetne jobb, mint Adonis?” – mondta Nicklas Björkholm, a Stockholm központjában álló Hedengrens könyváruház egyik vezetője.

Júniusban Adonis – valódi nevén Ali Ahmad Szaid Eszber – nyerte el a neves Goethe-díjat. A Franciaországban élő költő még abban a hónapban Bassár el-Aszádhoz intézett nyílt levelet jelentetett meg egy libanoni napilapban, amelyben kérte a szíriai elnököt, hogy állítsa le a véres megtorlást. Egyesek viszont úgy vélik, hogy az akadémia Mario Vargas Llosa spanyol-perui író után nem adja olyan szerzőnek a díjat, aki túlságosan is jelen van a politikában.

A szóbeszédben olyan nevek is felmerülnek, mint Nádas Péter, a kenyai Ngugi wa Thiong’o, a szomáliai Nuruddin Farah, a koreai Ko Un, a japán Murakami Haruki, az indiai Vidzsajdan Detha, az izraeli Ámosz Oz, valamint az amerikai Joyce Carol Oates, Philip Roth és Cormac McCarthy.

Az irodalmi Nobel-díj odaítélését október 6-ára várják, a pontos dátumot azonban még nem tették közzé. A rangos kitüntetéssel minden kategóriában 10 millió svéd koronás (316 millió forint) csekk jár.

(MTI)