Női gyógyász a nőgyógyászaton

  •  
  •  
  •  

Szokatlan ugyan, de egy doktornővel bővült a létszám, így a rendelés is a Görgey úti Szakorvosi Rendelőintézetben. Hogy miért szokatlan? Mert Dr. Jeney Krisztina, aki néhány hete fogadja a betegeket, egy általában férfiak által gyakorolt szakterület, a nőgyógyászat képviselője.

– Hölgyről lévén szó, megkerülhetetlen a kérdés: miért lett szülész-nőgyógyász?
– Nem hirtelen fellángolásból, mert felnőtt fejjel hoztam döntést. Kivételes helyzetben voltam, 30 évesen kezdtem az egyetemet. Előtte az anyaság játszotta a főszerepet, húsz évesen szültem. Ma is úgy gondolom, a nők empátiaképessége nagyobb, s vannak, akik ezért tudatosan keresik az orvosok között a nőket. Jónéhány éve már az egyetem is támogatta törekvéseinket, a nyolc szülész-nőgyógyász jelöltből például hárman voltunk nők. Ehhez a hivatáshoz nélkülözhetetlen a magas szintű belgyógyászati és sebészi tudás.

– Honnan érkezett?
– Rendelőintézeti háttér is van mögöttem, budapesti lakosként Esztergomban dolgoztam, amikor az újpesti felkérést kaptam.

– Azonnal igent mondott?
– Mérlegelnem kellett. Mivel úgy tűnik, hogy a szülészek szempontjából rendkívül fontos kórházi háttér is körvonalazódik, igent mondtam. Ráadásul a szomszédban, Palotán nőttem fel. A családom is ösztönzött: váltsak.

– Miként fogadták az újpesti betegek?
– A betegek tudják, hogy doktornő fogadja őket, mivel előjegyzés szerint dolgozunk, és naptárunk több hétre előre már foglalt. Az akut panaszokkal érkezők is bizalommal fogadtak. Ez nagyon jó érzés. Befogadtak a férfi kollégák is.

– B. K.