Novemberig meghosszabbították a schengeni határellenőrzést

  •  
  •  
  •  

Eredetileg szeptember elsejétől szeptember 30-ig vezette be a kormány az uniós belső határokon, azaz a schengeni határszakaszon az ellenőrzéseket a járvány elleni védekezés jegyében, de egy szerda este 23 órakor hatályba lépett újabb kormányrendelettel az intézkedést újabb egy hónappal november 1-ig meghosszabbították – áll a Magyar Közlönyben.

Ennek lehetőségéről, a határellenőrzés meghosszabbításáról a tegnapi operatív törzs ülésen már elhangzott információ és a szerdai kormányülésen aztán döntés is született róla és ez jelent meg kormányrendeletben tegnap késő este.

A belső schengeni határokon összesen 127 átkelőhely van, amelyek közül tíznél van a személy- és a teherforgalomban is határellenőrzés. Ebből öt átkelőt – a tornyiszentmiklósi, a hegyeshalmi, a rajkai, a parassapusztai és a tornyosnémeti – használhat a nemzetközi tranzitforgalom.

Kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség.

A Népszava összefoglalója szerint a szabály úgy néz ki, hogy a nemzetközi teherforgalomban – ha a belépéskor a sofőrnél nem kimutathatóak a koronavírus-fertőzés tünetei – a kamion vagy teherautó beléphet az országba, a magyar területet pedig 24 órán belül köteles elhagyni.

Az is fontos, hogy a sofőröknek a kijelölt tranzitútvonalról nem szabad letérniük, és csak a kijelölt határátkelőknél, üzemanyagtöltő állomásokon, autópálya-pihenőknél szabad megállniuk.

, , , ,