Nyár, utazás, okmányaink

  •  
  •  
  •  

Nyáron egyre többen keresik fel az okmányirodákat útlevél kiállítása, vagy személyazonosító igazolvány kiadása miatt. Fontos, hogy időben elkészüljön az új okmány, ha azzal külföldre utaznak. Gyakori, hogy pár nappal a tervezett utazás előtt észlelik, hogy az okmány érvényességi ideje lejárt, vagy hamarosan lejár.

A központilag kiállított igazolványok átlagosan 30 nap alatt készülnek el.
Felhívjuk a figyelmet, hogy soron kívüli, sürgősségi, vagy azonnali eljárás keretében kizárólag útlevél kiállítása kérhető, erre más okmány tekintetében nincs lehetőség.
Azonban azért, hogy az útlevél az általános eljárási határidő előtt elkészüljön, az alapeljárás illetékén felül pótdíjat (a soron kívüli 7 nap alatt készül el, 19 ezer forint a pótdíja, a sürgősségi 3 nap alatt készül el, 29 ezer forintos pótdíjért, az azonnali 24 órán belül lesz kész, 39 ezer forint a pótdíja) is fizetni kell.

Időt és költséget takaríthatunk meg, ha a külföldi utazáshoz a személyazonosító igazolványt használjuk. Elkerülhető az okmányirodai ügyintézés és megtakarítható az eljárás költsége. Az Európai Unió valamennyi országába, továbbá Horvátországba, Montenegróba, Szerbiába, a Macedón Köztársaságba, Bosznia-Hercegovinába, Izlandra, Norvégiába, Liechtensteinbe, Svájcba és Andorrába a magyar állampolgárok beutazhatnak érvényes személyazonosító igazolvánnyal is. Ezekbe az országokba történő beutazáshoz nem szükséges útlevél, a nagykorú és a kiskorú állampolgárok esetében is elegendő az érvényes személyazonosító igazolvány, függetlenül annak formátumától (plasztikkártya, könyvecske).

Már 2009 júniusától a 14 év alatti kiskorúak is rendelkezhetnek személyazonosító igazolvánnyal, így Európa számos országába utazásukkor megszűnik az útlevél elkészíttetésének többletterhe. További előny, hogy 14 éves korig a személyazonosító igazolvány ingyenesen igényelhető.

Javasoljuk, hogy a külföldi utazás előtt alaposan tájékozódjanak az útiokmányokról és az igényléssel kapcsolatos ügyintézési eljárásokról. Felhívjuk a figyelmet, a nyári szabadságok idején nagyobb ügyfélforgalomra lehet számítani.

Az ügyfélforgalom növekedésével a várakozási idő is számottevően megnő, sőt az is előfordulhat, hogy ügyfélfogadási időben, kizárólag előjegyzett ügyfeleknek tudjuk az ügyét intézni, az érkezési sorrendben érkezőket nem tudjuk fogadni. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy éljenek az előzetes időpontfoglalás lehetőségével, különösen júliusban és augusztusban, mert az időpontra bejelentkezett ügyfelek ilyen módon az időt rabló, felesleges sorban állást kerülik el.Az előzetes időpontfoglalással biztosan számíthatnak arra, hogy sorra kerül ügyük, és kellemes problémamentes nyaralásban lehet részük.

Dr. Tahon Róbert
jegyző