Nyáron többet van együtt a család, nincs iskola, óvoda, a szülők is szabadságot vesznek ki. Kirándulás, üdülés, campingezés, vagy kerti parti alkalmával is nagyon egészséges a nyers gyümölcs fogyasztása.
Készíthetünk saját készítésű gyümölcspüréből jégkockát (ezzel töltjük fel a jégkocka tartót). Kellemes koktél, vagy gyümölcstea-ízesítő lehet.
Jól jön a nagy melegben a lehűtött citruslé. Félig kicsavarjuk a citromot, lime-ot, narancsot, majd felkarikázzuk. Egy kancsóba tesszük, friss mentát, citromfüvet aprítunk bele, majd feltöltjük vízzel, és hűtőbe tesszük.
A friss gyümölcssaláták változatosan készíthetők. Mindig az idénynek megfelelőt vegyük. Nyáron a sárgabarack, az őszibarack, a dinnyék, a ribizli, a nyári körte a favorit. Kihasználhatjuk a színek harmóniáját. Például a dinnyesalátánál. Felkockázunk sárgabelű és pirosbelű görögdinnyét, hozzá teszünk sárgabelű, és zöld színű sárgadinnyét. Díszíthetjük fehér sajtdarabokkal.
A fagylaltos gyümölcs is kedvelt desszert lehet.
Talpas pohárba ribizlit teszünk, erre vanília fagylaltot. Utána darabolt őszibarackot teszünk rá, végül citromfagylalt kerül rá. A tetejére tejszínhab kerül, amit díszíthetünk reszelt csokival. Mélyhűtőben tároljuk.
Desszertes tálba turmixolt görögdinnyét öntünk, erre eper fagylalt kerül, majd sárgabarackpépet töltünk rá. Végül zöldalma fagylalt kerül rá. Tetejére tejszínhabot nyomunk. Mandulaszeletekkel díszítjük. Mélyhűtőben tároljuk.
A vegyes gyümölcssaláták is üdítő hatásúak. Kedvenc gyümölcseinket feldaraboljuk, színek szerint rendezzük salátás tálban. Például sárgabarack, nyári körte, szeder, szilva, görögdinnye. Kevés vízbe 1 citrom és 1 lime levét kicsavarjuk, kevés őrölt fahéjat, szegfűszeget keverünk hozzá, és ráöntjük a gyümölcsökre. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel, szeletelt mandulával, kesudióval.
Lettner Annamária, dietetikus