Nyersre sült ételek

  •  
  •  
  •  

Lénárt Gitta korunk bestseller írója: a nyersételekről jelentet meg szakácskönyveket. Hinnék-e hogy süti is készülhet sütés-főzés nélkül? A Nyersétel Akadémia vezetője lesz az előadók egyike az Újpesti Egészségfesztiválon, február 18-án.

– Előadásában az élő ételek és az egészség összefüggéséről beszél majd. Élő étel, vagy nyers étel a helyes fogalom?
– A két kifejezés egymás szinonimája. A hétköznapi életben a nyersételnek mégis van egy pejoratív értelme is: nem főtt meg az étel, nincs készen. Az élő étel megfogalmazás talán szerencsésebb. Tudjuk, ha egy magot felhevítünk például 40 fokra, már nem lesz élő, nem csírázik ki. A sütést, a főzést akadémiánkon kerüljük.

– Vonzóak az élő ételek?
– Szépek, illatosak és nagyon finomak! De nem vagyunk egyformák. Ki kell próbálni, meg kell ismerni, ezt tanácsolom majd szombaton is. Az élő ételek nem tartalmaznak finomlisztet és más, feldolgozott, finomított alapanyagokat. Tele vannak viszont enzimekkel, visszavezetnek bennünket a természetes táplálkozáshoz, amellyel öngyógyító folyamatok indíthatók el. Tisztul a bőr, fényes lesz a haj, csökken a cukorbetegségre, a szív-és érrendszeri megbetegedésre való hajlam és még hosszan sorolhatnám előnyeit.

– Lesz ételbemutató is…
– Amit kóstoló követ. Zserbó, puding, palacsinta is kerülhet tányérunkra élő ételként. S nincs benne semmi abrakadabra.

–B. K


Csak két recept ízelítőnek:

Nyers fasírt
A nyers fasírtokat diófélékből, olajos magokból és zöldségekből, fűszerekből készítjük. Íme egy recept, szeretettel ajánlom kipróbálásra. (még több élő étel recept a www.gittarawfood.blogspot.com oldalon!)

Hozzávalók:

2 csésze napraforgó mag
3 sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
1 kis marék mazsola
1 citrom leve
1/4 csokor friss fűszernövény, pld. petrezselyem vagy bazsalikom
1 teáskanál tengeri só
1 csípős paprika

A hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd kézzel jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk a masszából, és aszalógépben (vagy sütőben, vagy kályha tetején)  1-2 órát aszaljuk. Akkor jó, ha kívül már száraz, de belül puha.
Ehhez az alaphoz különféle zöldségeket lehet még hozzátenni, pl. káposztát, aszalt paradicsomot, amitől még változatosabb lesz, és tudjuk fogyasztani akár minden nap.

Csokis-gyümölcsös poharas krém

Édesség cukor, tej, liszt és tojásmentesen!
Ez egy rétegezett édesség, tölthetjük poharakba, de lehet tálba is rétegezni.

Első réteg:
20 dkg áztatott dió (vagy kesudió)
10 dkg mazsola
pici fahéj
ízlés szerint édesítő: most a nyírfacukrot ajánlom, hogy ne legyen ragacsos, hanem kicsit darabos maradjon.

Második réteg: 1/2 kg tetszés szerint gyümölcs. Lehet akár fagyasztott piros bogyós gyümölcs, alma, banán, narancs, szőlő. Legyen benne édesebb és savanyú vegyesen.

Harmadik réteg:
20 dkg kesudió
1 banán
1 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
pár csepp citromlé
tiszta víz

Az első réteget konyhai robotgépben dolgozzuk morzsásra, és a poharak aljára rakjuk, kb 1/4 részben.
A következő réteg a gyümölcsöké, szépen, vegyesen 2/4 részben
A harmadik réteg a csokis kesudió, amit kevés vízzel simára turmixolunk (turmixgép van botmixer). Egy sűrű, sima masszát kapunk. Ez a réteg szintén 1/4 részben kerül a pohárba. A fotón ez a réteg vastagabbnak tűnik, de csak azért, mert lefolyt a gyümölcsök mellett.

A tetejét díszítsük menta levelekkel, gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel.

Ezeket az élő ételeket meg is lehet kóstolni a Nyersétel Akadémián: www.nyersetelakademia.hu

Lénárt Gitta