Nyílt nap az alsósoknak a Könyvesben

  •  
  •  
  •  

Újabb nyílt napot tartottak az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Öveges laborjában, ezúttal második osztályosok részére, május 28-án. A bemutatókat a nyolcévesek ismereteihez igazították. Sőt, a kisdiákok a csillagvizsgálót is megnézhették.

Az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola másodikosaihoz a szivárvány színein keresztül hozták közelebb a fénytan egy-két érdekességét. Utána néhány vetített fénykép alapján el kellett dönteniük, hogy az égi jelenség színeit látják-e.
A színek és fények világa után játékos formában a biológia tudományához kerülhettek közelebb. Leveleket vehettek kézbe, ám a program legnépszerűbb részének valami egészen más bizonyult. A másodikosok figyelmét az elektromosságtani készlet ragadta meg leginkább. Mondhatni rekordidő alatt hozták működésbe a zseblámpaégőt a készlethez mellékelt ceruzaelemek segítségével, ezt követően rövid kitérőként fellátogattak a gimnázium csillagvizsgálójába.

A program utolsó részeként a másodikosok bő negyed órára ifjú kémikusnak érezhették magukat. Itt is a színeké volt a főszerep, a bemutató célja pedig az, hogy a felső tagozatban érdeklődéssel tanulják majd a természettudományokat.
Ismert: a nagy múltú gimnázium természettudományi laboratóriumát uniós forrásból újították fel. Erre a támogatásra Újpest Önkormányzata mint akkori iskolafenntartó pályázott. Az Öveges labort nem csak a Könyves diákjai használhatják, a mostani nyílt nap az iskolák közötti együttműködés, azon belül is a laborhoz kapcsolódó programok része.

Kép és szöveg: MOA