Nyílt nap az integrációért

  •  
  •  
  •  

Házalja fesztivál címmel rendezett hasznos, egyben szórakoztató nyílt napot a káposztásmegyeri DrogStop Budapest Egyesület és a Parasportpress Alapítvány. A „Házaljára” többek között asztalitenisszel, kisebb utcabállal csalogatták a látogatókat.

A délben kezdődött program első része az információcseréről, a lehetőségek egyeztetéséről szólt. A nyílt napot a várossal való együttműködés célja mellett a DrogStop Egyesület új profilja és mosdóinak akadálymentesítése hívta életre. Időpontjában szorosan kapcsolódik június 26-ához, a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjához. Az 1992-ben alakult, tíz éve Káposztásmegyeren működő egyesület tevékenységére azért fontos felhívni a figyelmet, mert nem csupán a különféle fiatal és idősebb szenvedélybetegeknek vagy hozzátartozóknak nyújt akár éjjel-nappali telefonos, a bázison pedig személyes segítséget, hanem például életvezetési tanácsért is bárki felkeresheti őket. 

A másik szervező, a szintén újpesti székhelyű Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány pedig azzal a céllal jött létre, hogy a hátrányos helyzetű – elsősorban a fogyatékkal élő – emberek sportjának bemutatása, megismertetése és népszerűsítése révén segítse a beilleszkedésüket. A két szervezet a jövőben együttműködik. A nyílt napra több szervezet képviselőjét is meghívták, és az aktuális problémafelvetéseket követően az együttműködés lehetőségét keresték. Az összefogás sokoldalúságát jelzi, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületétől, az önkormányzat által támogatott Közösség lámpásai programban résztvevők is ellátogattak az egyeztetésre. 

Ezen többek között szó esett mind a szenvedélybetegekkel, mind a fogyatékkal élőkkel szembeni meglévő előítéletekről, izolációról. A jelenlévők közös céljának tekinthető, hogy a periférián lévők utat, visszautat találjanak a társadalomba.

A délután második része ugyanerre már játékosan hívta fel a figyelmet. A „Házalján” ugyanis kézműves foglalkozás, asztalitenisz és kerekesszékes akadálypálya várta a látogatókat, mindezt pedig zenével tették még élvezetesebbé.

MOA