•  
  •  
  •  

A kancelláriaminiszter szerint jól állunk oltás tekintetében, ma újabb adag érkezett. Ez volt még a Kormányinfón.

Magyarország lakosságarányosan 0,6 százalékot olt be egy napon, míg az uniós átlag 0,2 – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfó elején. Ennek folytatásához oltóanyagra és regisztrációra van szükség.

450 ezer kínai vakcina érkezett, így Kínából már egymillió vakcina jött összesen. Húsvétig sor kerülhet az idősek beoltására – tette hozzá a miniszter. Azonban még százezrével vannak olyan idős emberek, akik nem regisztráltak, őket a miniszter arra kérte, hogy tegyék ezt meg, külön levelet is fognak erről kapni.

Hamarosan nyilvánosak lesznek a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatban kötött szerződések is. Gulyás itt megjegyezte, hogy az uniós tagállamoknak a nyugati vakcinaszerződéseket tilos közzétenni, emiatt levelet fog írni Brüsszelnek, mert álláspontja szerint ha a kínai és orosz félnek nem okoz érdeksérelmet a vakcinaszerződések nyilvánossága, akkor ez az EU-nak sem kéne, hogy gond legyen.

Kérdésre kiderült, hogy a kancelláriaminisztert is beoltották, Gulyás Gergely az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapta meg.

150 ezerrel dolgoztak többen távmunkában, mint korábban – mondta a miniszter a decemberi adatokra támaszkodva. Gulyás Gergely kiemelte, hogy ezt az erre szabott törvény is lehetővé tette, amely kimondja azt is, hogy a munkáltató hozzájárulhat a távmunkában dolgozók rezsiköltségeihez. Decemberben 400 ezren dolgoztak távmunkában, ez a szám korábban 250 ezer volt.

Zajlik Ferenc pápa látogatásának előkészítése: a katolikus egyházfő a tervek szerint szeptemberben, az Eucharisztikus Világkongresszus záró szentmiséjén vesz részt, ezt készítik éppen elő. Ferenc pápa találkozik Áder Jánossal és Orbán Viktorral is.

A nemzeti konzultációt eddig félmillióan töltötték ki, de az eredményről csak a legvégén számolnak majd be. Gulyás hozzátette, a baloldal már korábban nyitott volna, de jó ötlet volt, hogy ezt nem tették meg azonnal.

A tájékoztató végén Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatta a nézőket, hogy a vírushelyzet miatt idén sem a szokványos módon lesznek megtartva az ünnepi megemlékezések. Egyedül az ünnepélyes zászlófelvonást tartják meg, amelyre Benkő Tibor honvédelmi miniszter ad majd engedélyt. Későbbi időpontra halasztották a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is, de a díjazottak névsorát hétfőn, az ünnepnapon nyilvánosságra hozzák.

, ,