Nyolc érem a vasárnap délelőtti mérleg a kajak-kenu vb-n

  •  
  •  
  •  

A magyar csapat tagjai nagyszerű teljesítményt nyújtva négy arany-, három ezüst-, valamint egy bronzérmet gyűjtöttek a moszkvai kajak-kenu világbajnokság vasárnapi 200, 500 és 1000 méteres döntői során.

Fél kilométeren győzött a kajakos Kozák Danuta, valamint a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus és a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó, míg a kajakos Dombvári Bence és a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakpáros ezüstérmes lett. Ezer méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes másodikként zárt, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes pedig harmadikként ért célba. A Kárász Anna, Vad Ninetta kajakpáros 200 méteren aratott győzelmet.

Elsőként a friss Eb-győztes Lakatos, Takács duót szólították a rajthoz, ők tavaly, Duisburgban ezüstérmet szereztek, és most szerettek volna előrébb lépni. Ezért mindent el is követtek, remek taktikával versenyeztek, és bár a fehéroroszok féltávnál még jelentős előnnyel rendelkeztek velük szemben, a hajrában befogták, majd meg is előzték őket, végül elsőként haladtak át a célvonalon. A két győri kenus először lett világbajnok a felnőttek között.
“Csodálatos érzés – mondta az eredményhirdetést követően Takács Kincső. Számítottunk arra, hogy a fehéroroszok elmennek majd, de mi a saját elképzelésünket követve versenyeztünk, és ez bejött. Tavaly óta sokat fejlődtünk technikailag és erőnlétileg is, most kifizetődött a sok munka.” A következő számban újabb magyar aranyesély kínálkozott, nem is kicsi, ugyanis Kozák olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédőként a K-1 500 méter abszolút favoritjának számított. Jól sikerült a rajtja, és az új-zélandi Lisa Carringtonnal együtt egyből az élre állt. Féltávhoz is szinte együtt érkeztek, majd az UTE 27 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakosa megindította a hajóját, és a hajrához közeledve már ő vezetett. Bár az új-zélandi még megpróbálta befogni, nem sikerült, így Kozák a négyessel aratott szombati diadal után egyesben is megvédte címét.

“Az elején higgadt voltam, a vége aztán nagy versenyzés lett. Nagyon jól rajtoltam, aztán száz méter után az edzőm bekiabálta, hogy maradjak Lisával. Háromszáznál robbantottam, de éreztem, hogy próbál visszajönni, folyamatosan támadott. Egymásnak feszültünk, szerintem nagyon jó meccs volt. Nagyon ideges voltam a verseny előtt, alig aludtam éjjel, de abban a két percben, amikor kellett, higgadt tudtam maradni” – nyilatkozott Kozák, aki később még a 200 méter egyes fináléjában is vízre száll. A férfiak hasonló számában Dombvári is remekül teljesített, végig együtt haladt a szinte rajt-cél győzelmet arató dán René Holten Poulsennel, és visszaverve spanyol riválisa támadását, másodikként haladt át a célvonalon. A Honvéd 21 esztendős, friss U23-as világbajnok kajakosának – aki 1000 méteren kiszorult az A döntőből – ez az eddigi legjobb eredménye a felnőttek között. “Sajnálom, hogy nem jött össze az első hely, mert ebben a döntőben az is benne volt. Ez a vb nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, úgyhogy azért örülök ennek az ezüstnek is” – értékelt. A kenusoknál Khaut Kristóf élete első felnőtt vb-jén hatodikként zárt a döntőben.
A párosok versenyei a férfi kajakosok fináléjával kezdődött, amelyben ott volt Dombi és új párja, Boros is. Miközben a parton még a férfi kajak egyesek eredményhirdetése zajlott, a magyarok remekül kezdtek, az élbollyal haladtak, 250 méternél fehérorosz, magyar, szlovák volt a hajók sorrendje. A finishez érkezve aztán Dombiék átvették a vezetést, a 2013-ban második fehéroroszok visszaestek, a szlovákok viszont beleerősítettek, és amikor már úgy tűnt, a magyaroké lesz az arany, megelőzték Borosék hajóját, két századmásodperces előnnyel övék lett az elsőség. “Betettek egy új bójasort a célhoz, ez megzavart, előbb letettem a lapátot, mint kellett volna. Örülünk az ezüstnek, de bosszantó, hogy ezen ment el az arany” – mondta Dombi.

A nők ugyanezen számában Szabó és Csipes – akik idén ültek ismét össze, de 2010-ben nyertek már együtt vb-címet, igaz, 1000 méteren – már az előfutamból biztosította helyét a döntőben, ahol friss Európa-bajnokként esélyesnek számítottak. A rajt után a szerbek kettőse, Olivera és Nikolina Moldovan kilőtt, a többiek csak a hátukat nézhették, és féltávnál több mint egy hajóhossz volt az előnyük. A magyarok a harmadik-negyedik helyen haladtak, majd fokozatosan elkezdtek felzárkózni a láthatóan elfáradó szerbekre, s a hajrához már ők érkeztek az első helyen. Az utolsó métereken aztán magabiztossá tették győzelmüket, s így az Eb után a vb-n sem találtak legyőzőre.

Az első döntős blokkot két 1000 méteres finálé zárta. Az elsőben Vasbányai és Mike kenus duója címvédőként készülődött a rajtra – a kettős szombaton ötödik lett 500 méteren, de a hosszabbik táv a fő száma. A románok kezdtek a legjobban, hamar kiváltak a mezőnyből, s miközben a magyarok a többiekkel haladtak, óriási előnyre tettek szert. Féltávnál majdnem két hajóhossz volt az előnyük, Vasbányaiék ekkor kezdtek el felzárkózni rájuk. Méterről méterre közelítették meg őket, de a Dumitrescu, Mihalachi duó előnye csak nem akart elfogyni, s végül egészen a célvonalig kitartott. Ugyan az Eb-győztes magyarok majdnem befogták őket, ezúttal meg kellett elégedniük a második hellyel. Zárásként az olimpiai ezüstérmes kajaknégyes – miután tavaly leszorult a dobogóról – nagyot versenyezve harmadikként végzett az Eb-győztes csehek és a portugálok mögött.

A Kárász Anna, Vad Ninetta kajakos duó remekül versenyezve aranyérmet szerzett vasárnap 200 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. A legrövidebb táv döntői során ez volt az egyetlen magyar érem, így a küldöttség a zárószámok, a váltók előtt öt-öt arany-, ezüst- és bronzéremmel áll. A magyar kettős szoros csatában harcolta ki az első helyet, mögöttük a németek és a fehéroroszok lettek még dobogósok. “Amikor beértünk a célba, nem is tudtuk, hogy nyertünk, a fotósok mondták a motorcsónakból, de még akkor sem voltunk biztosak benne. Aztán amikor kiírták a kijelzőre, akkor már sejtettük, hogy tényleg mi lehetünk a győztesek” – érzékeltette a szoros befutót Vad Ninetta, aki társával szombaton, a négyes tagjaként is aranyérmes lett az orosz fővárosban. “A rajtunk nem sikerült valami jól, a mozgásunk egy kicsit szétcsúszott, de aztán a második húzásra már összeszedtük magunkat, és száz méternél utolértük a többieket. Ott aztán, ahogy szoktuk, megindítottuk a hajót, és onnan már magabiztosak voltunk” – tette hozzá Kárász Anna.

A többi számban nem termett babér a magyaroknak. A kajak egyesek versenyében a friss Európa-bajnok Kozák Danuta – aki korábban megvédte címét 500 méteren – rosszul rajtolt, s nem tudta ledolgozni hátrányát. Hatodikként ért a célba, nyert az olimpiai bajnok és címvédő új-zélandi Lisa Carrington, aki Kozák mögött második lett fél kilométeren. Ugyancsak a hatodik helyen végzett az Eb-n második kenus Lakatos Zsanett, aki 500 méter párosban szintén aranyérmet vehetett át Takács Kincsővel. A Nagy Péter, Lantos Ádám kenus és a Molnár Péter, Bán Kristóf kajakos duó sem volt harcban a dobogóért, előbbi ötödikként, utóbbi pedig utolsóként, azaz kilencedikként zárt a döntőben.

Az 500 és 1000 méteres döntők dobogósai és a további magyarok helyezései:

férfiak:

500 m:

K-1, világbajnok:

René Holten Poulsen (Dánia) 1:39.190 perc

2. Dombvári Bence 1:39.351

3. Marcus Cooper Wlaz (Spanyolország) 1:39.692

K-2, világbajnok:

Erik Vlcek, Juraj Tarr (Szlovákia) 1:28.187 p

2. Dombi Rudolf, Boros Gergely 1:28.203

3. Raman Pjatrusenka, Vagyim Mahnyev (Fehéroroszország) 1:29.292

C-1, világbajnok:

Isaquias Queiroz Dos Santos (Brazília) 1:47.916 p

2. Sebastian Brendel (Németország) 1:49.433

3. Martin Fuksa (Csehország) 1:49.726

… 6. Khaut Kristóf 1:51.602

1000 m:

C-2, világbajnok:

Liviu Alexandru Dumitrescu Lazar, Victir Mihalachi (Románia)3:28.340 p

2. Vasbányai Henrik, Mike Róbert 3:28.690

3. Yul Öltze, Ronald Verch (Németország) 3:30.442

K-4, világbajnok:

Csehország 2:46.724 p

2. Portugália 2:46.939

3. Magyarország (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel) 2:48.039

nők:

500 m:

K-1, világbajnok:

Kozák Danuta 1:49.283 p

2. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:49.790

3. Bridgitte Hartley (Dél-afrikai Köztársaság) 1:50.496

K-2, világbajnok:

Szabó Gabriella, Csipes Tamara 1:39.935

2. Nikolina Moldovan, Olivera Moldovan (Szerbia) 1:40.480

3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:41.337

C-2, világbajnok:

Lakatos Zsanett, Takács Kincső 2:03.152 p

2. Darina Kasztcsjucsenka, Volha Klimava (Fehéroroszország) 2:04.562 3. Natalja Maraszanova, Oleszja Romasenko (Oroszország) 2:06.719

A 200 méteres döntők dobogósai és a további magyarok helyezései:

férfiak:

K-1, világbajnok:

Mark De Jonge (Kanada) 33.961 mp

2. Petter Menning (Svédország) 34.088

3. Edward McKeever (Nagy-Britannia) 34.270 és Saúl Craviotto Rivero (Spanyolország) 34.270

…18. (a B döntőben 9.) Dudás Miklós

K-2, világbajnok:

Nebojsa Grujic, Marko Novakovic (Szerbia) 30.500 mp

2. Ronald Rauhe, Tom Liebscher (Németország) 30.606

3. Sébastien Jouve, Maxime Beaumont (Franciaország) 30.884

…9. Molnár Péter, Bán Kristóf 31.754

C-1, világbajnok:

Jurij Cseban (Ukrajna) 38.137

2. Alekszej Korovaskov (Oroszország) 38.143

3. Jevgenyij Suklin (Litvánia) 38.423

…12. (a B döntőben 3.) Nagy Péter

C-2, világbajnok:

Alekszej Korovaskov, Ivan Stil (Oroszország) 35.350

2. Robert Nuck, Stefan Holtz (Németország) 35.706

3. Erlon de Souza Silva, Isaquias Queiroz Dos Santos (Brazília) 36.064

…5. Nagy Péter, Lantos Ádám 36.356

nők:

K-1, világbajnok:

Lisa Carrington (Új-Zéland) 37.898 mp

2. Marta Walczykiewicz (Lengyelország) 38.814

3. Nikolina Moldovan (Szerbia) 39.416

…6. Kozák Danuta 39.783

K-2, világbajnok:

Kárász Anna, Vad Ninetta 35.869 mp

2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 35.986

3. Margarita Csiskevics, Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 36.217

C-1, világbajnok:

Laurence Vincent-Lapointe (Kanada) 46.419 mp

2. Sztanilia Sztamenova (Bulgária) 46.977

3. Valdenice Conceicao do Nascimento (Brazília) 47.099

…6. Lakatos Zsanett 48.247 

kép és szöveg: telesport.hu