Nyolcvanöt éve született Házy Erzsébet

  •  
  •  
  •  

Nyolcvanöt éve született, de már harminckét éve nincs köztünk Házy Erzsébet a Kossuth-és Liszt-díjas, legendás operaénekes, színész. Szerencsére Újpesten ápolják az emlékét.

Házy Erzsébet 1929-ben született Pozsonyban. Családjával együtt a kitelepítések után Újpesten lelt új otthonra. Édesapja egy hentesboltot vezetett itt, így, noha a család később elköltözött Újpestről, az itteniek mindig is magukénak érezték Házy Erzsébet sikereit. A művésznő fellépett a világ operaszínpadain, sikeres filmekben játszott, és minden állami kitüntetést megkapott. Elismert csillag volt, és nem mellesleg gyönyörű nő, akinek életét legendák övezték. Pályája vége felé egészségügyi problémái voltak, a közvélemény és a szakma is elfeledte kissé. 1982-ben hunyt el.

Mint ismert, a nagyoperettekben és színészként is sokszor látott világhírű szoprán emlékét Újpest Önkormányzata is őrzi, a Házy Erzsébet előadóművészeti diákösztöndíj létrehozásával és évenkénti odaítélésével a fiatal tehetségek tanulásához nyújt segítséget. A művészeti diákösztöndíj létrehozására évekkel ezelőtt dr. Hollósi Antal, a Károlyi-kórház orvos- igazgatója, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivője tett javaslatot, aki néhány nappal ezelőtt   Házy Erzsébet Somorjáról érkezett leszármazottjaival virágot helyezett el a Farkasréti temetőben. A temetői megemlékezésre Hladony Sándor képviselő velük tartott. 

(J. – B.)