Nyomoznak a Főtáv előző vezetője ellen

  •  
  •  
  •  

A rendőrség elrendelte a nyomozást a fővárosi távhővállalat előző vezetője, a fideszes Mitnyan György által a vesztes önkormányzati választások napjaiban megkötött, túlárazottnak tartott, a cég által nemrég felmondott üzemeltetési-őrzés-védelmi szerződés miatt – írja a Népszava.

A rendőrség a Főtáv felügyelőbizottságának feljelentése nyomán megindította a nyomozást a fővárosi cég előző vezetője, a XII. kerület egykori fideszes polgármestere, Mitnyan György által a pártja bukását hozó 2019-es önkormányzati választások napjaiban kötött, túlárazottnak tartott üzemeltetési szerződés kapcsán.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály gazdaságvédelmi osztálya január végén különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt rendelte el az eljárást.

A lapnak a BRFK elárulta, hogy az ügyben gyanúsítotti kihallgatásra egyelőre nem került sor, jelenleg felderítés zajlik.

Mitnyan György

A cikk emlékeztet, hogy a Főtáv új vezető testülete tavaly december végén fordult a hatóságokhoz. Akkori sajtóközleményük szerint a fűtőcég Mitnyan György-féle vezetése a létesítményüzemeltetésre és őrzés-védelemre kiírt 2019-es pályázatot előzetesen még 920 millió forint értékűre becsülte.

A friss számítások szerint viszont

a szerződést végül 2,96 milliárd forintra kötötték meg.

A felügyelőbizottsági anyag szerint a Főtáv akkori vezetése nem tette meg az ilyen költségnövekedések esetén kötelező jelzéseket. A cég szerint a Mitnyan-féle vezetés

indokolatlanul, illetve gyanús módon mondta fel a feladatokra kötött addigi szerződéseket és belső megbízásokat.

Új kiírásukban több feladat ellátását egy kalap alá vontak, a felügyelőbizottság szerint törvénytelenül és jelentősen leszűkítve a lehetséges jelentkezők körét. Az új felállás évi 304 millió forinttal drágábbra jött ki, vagyis szerintük a váltás ekkora közpénzveszteséget okoz.

Az ügy további részletei a Népszava oldalán olvashatók.

, , , , ,