“Ó, azok a boldog békeidők…!”

  •  
  •  
  •  

Különös, színes forgatagban találta magát az, aki szombaton a Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola falai közé tévedt. Már mindjárt a portán, maga Karinthy köszöntötte az arra járókat, de a folyosókon is egymást kerülgették a korabeli öltözetekben járó-kelő kisasszonyok és úrfiak.

Az időutazás hátterében természetesen nem a fizika szakkör elképesztő tudományos kísérlete állt, hanem ezen a napon rendezte meg a fennállásának 30.-ik születésnapját ünneplő intézmény vezetése a Diákönkormányzattal szorosan együttműködve a hagyományos Diáknapot.

Egy ilyen nap persze mindig különleges, de ez a jubileumi év ezúttal valami egészen rendhagyót tartogatott a diákok számára, amikor meghirdették, hogy e napon képzeletben és külsőségekben visszautaznak száz évvel ez előttre, Karinthy akkori Magyarországára. Múltidéző dekorációkkal, Micimackós feladatokkal, teaházzal, kaszinóval és némafilm-vetítéssel, szépírással, fodrászattal és etikettórákkal, színi előadással, keringővel és mindenféle retro-foglalkozásokkal emlékeztek a békeidők hangulatára, amelyek a szórakoztatáson felül számtalan kultúrtörténeti, irodalmi és művészeti ismerettel gazdagították az iskola 600 tanulóját. Az események hívatlan látogatójaként és Micimackó jóbarátjaként pedig csak üdvözölni tudjuk mind az ötletet, mind a sikeres szervezést és megvalósítást, valamint azt a sok száz csillogó szempárt, akik aktív részesei, szereplői és élvezői voltak ennek a napnak.

– matt –