•  
  •  
  •  

A hétvégi árvízi készenlét után nyugodalmasabb és esőmentes hétvégét remélünk. Kínálatunkban ezúttal a gyermekeké a főszerep: megnyílik az újpesti Tarzan™ Park, amelyet a Gyerekszigeten is megtalálunk. Színjátszó csoportok mutatkoznak be zárt térben, és lesz gyermektáncház is. Nem csoda a kitüntetett figyelem, vége az iskolának, ez az első vakációs hétvége. Ajánlatunkban már egy jövő pénteki esemény is szerepel!

SZENVEDÉLYÜK A JÁTÉK
Magyarország legnagyobb játszóparkja szombaton nyit Újpesten. Június 15-én Újpesten megnyitja kapuit a Tábor utca 28. szám alatt a Tarzan™ ParkTM. A Magyarországon egyedülálló családi játszópark különlegesen ötvözi a park és a játszótér fogalmát. Árnyas sétaútjai mentén tematikus elrendezésben várnak felfedezésre az óriás játszótér sosem látott játékai, parkjában kényelmes padok és piknikterek váltják egymást, az egész család örömére. A parkot az elmúlt hetekben nagy óvodások és általános iskolások „tesztelték”, örömmel és elégedettséggel.

Hét játéktér
A közel két hektáron elterülő játszópark hét, egymástól elkülönülő játékteret foglal magába, ahol a gyerekek más-más képességeiket tehetik próbára. Az érkező vendégeket rögtön a bejáratnál leveszi a lábukról a Hintarét, ahol a repülésé a főszerep: egyensúlyszőnyeg, pörgő és körhinta, impulzushinta segít elrugaszkodni a valóságtól. A Liándzsungel szakadékai felett átlendülhetnek a bátor vállalkozók, de mászhatnak a kötélhidakon, és csúszhatnak a drótkötélpályán is, kedvük szerint. A Billegliget az egyensúlyozás mestereinek jelent igazi kihívást, míg a Homoktengerben az alkotás kerül a középpontba. A Zengőerdő a hangok birodalmába kalauzolja a kíváncsiskodót kültéri hangszereivel, a legkisebbeket pedig a Picurvár játékai vezetik a mesék birodalmába. Akik még mindig kevésnek érzik a kalandot, azokat várják a Felhővárak, ahol gigászi csúszdákon hét és tíz méter magas tornyokból csúszhatnak a mélybe.

Biztonságos terület, játékmesterekkel
A játszópark teljes területe zárt, kerítéssel körbevett, a játékok a legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelnek. A gyerekek szórakozását és biztonságát a park játékmesterei felügyelik, így a szülőknek is lehetőségük nyílik a nyugodt kikapcsolódásra.
A pihenésre és a játék közben fejét felütő éhség elűzésére a Tarzan Terasz áll rendelkezésre, ahol finom szendvicsek és kellemes italok várják a kisebb és nagyobb vendégeket. A terasz gyermekbarát szolgáltatásaival, a kicsik igényeihez alkalmazkodva teszi élvezetessé az étkezést, míg a legkisebbek ellátására Baba-mama szobát alakítottak ki. A park felnőtt-, gyermek- és akadálymentes mosdókkal felszerelt, szükség esetére.
A parkban ingyenes játszóeszköz-kölcsönöző is működik, így nem kell otthonról cipelni a kismotort, a homokozófelszerelést, a tollasszettet, a pingpongütőket, a piros autót, csupán a jókedvet szükséges becsomagolni.
Néhány érdekesség a parkról: zárt területe – az épületekkel együtt – csaknem 18 ezer négyzetmétert tesz ki. A játékok mintegy 8000 négyzetméteren találhatók, és a parkosított terület nagysága több mint 9300 négyzetméter. A park 7 játékteret foglal magába, ahová több mint 40 komplex játszóeszközt telepítettek. Legmagasabb pontja a 10 méter magas torony, ahonnan óriáscsúszdák futnak a mélybe. A park egyidejűleg 700 vendéget fogad.

Nyitási akciók, kedvezmények újpestieknek
A park a vendégeit június 15-től visszavonásig kedvezményes nyitási árakkal várja, az újpesti látogatók, csoportok további jelentős kedvezményeket élvezhetnek. (Minderről az Újpesti Napló és a www.ujpest.hu, valamint a www.tarzanpark.hu weboldalon is tájékozódhat. Ajánljuk a www.facebook.com/TarzanParkUjpest oldal látogatását is.

ÚJPESTRŐL ÓBUDÁRA
– ingyenes autóbuszokkal
Továbbra is a Flórián téren várja látogatóit a Generali Gyerek Sziget, a négy hétvégét felölelő, ingyenes családi program az árvíz miatt – kényszerűségből – ide költözött. Az előttünk álló hétvégén még biztosan ez a helyszín ad otthont a rendezvénynek, amelynek programjából most sem hiányozhat az újpesti látványosság: az éppen hétvégén a nagyközönség előtt kaput nyitó Tarzan™ Park, továbbá a jól ismert Magicbox bemutatkozása.
Június 15–16-án is gazdag programból szemezgethetnek a látogatók: Gryllus Vilmos- és Makám-koncert, gyermekszínház, kézművesség, ügyességi játékok várják a kicsiket.
Újpest programjai két napon át: a III. kerület, Flórián tér, Vörösvári út–Szőlő utca–Kiscelli út által határolt területen:
Magicbox: logikai játék, konstrukciós építők; vizezős játék: Aquaplay (csatornarendszer)
Tarzan™ Park: játszótér

Újpest Önkormányzata és a Sziget Kft. együttműködésének köszönhetően a rendezvény idején – reggel 10-től este 6-ig, szombaton és vasárnap – ingyenes buszjáratok szállítják az újpesti családokat Újpestről a rendezvény helyszínére, azaz ezúttal is a Flórián térre.

A busz indulási időpontja
A Flórián térre: szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között óránként; vissza Újpestre: 10.30-tól 17.30-ig óránként.

Indulási hely
Újpesten az István út Jókai utca és Petőfi utca közti szakaszán (az új városháza mellett); a Flórián téren a Vörösvári úti buszmegállóból (az Árpád hídra felhajtó oldalon).

SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG

Függöny előtt – függöny mögött címmel az Őze Lajos Művészeti Iskola színjátszó csoportjai lépnek fel szombaton 15 órától az Ady Endre Művelődési Házban.

Vasárnap 10 órai kezdettel, szintén az Ady Endre Művelődési Házban Szent Iván-napi gyermektáncházat kínál a Bem Néptáncegyüttes. A nagy sikerű programot az NKA támogatja.

HANGVERSENY

Vasárnap este 19 órai kezdettel a Laudate kórus és barátainak koncertjére kerül sor az Újpest-kertvárosi Szent István-plébániatemplomban (IV., Rákóczi tér 4–6.). A koncert térítésmentesen látogatható.

Időszaki kiállítások
A vizuális művészet kedvelőit több új tárlat várja.
Géczi Ildikó akvarellkiállítása június 23-ig látogatható az Újpesti Polgár Centrum, Újpest Galériában.
Vajda János fotókiállítása Újpest közelről címmel június 23-ig várja a látogatókat az Újpesti Polgár Centrum, Újpest Galériában.

A Leonardo Da Vinci Képzőművészeti Szabadiskola évzáró kiállítása június 23-ig mindennap 9-től 18 óráig látogatható az Ifjúsági Ház Új Galériájában.
Erdély virágai címmel szeptember 15-ig látogatható az az interaktív néprajzi fotókiállítás, amely a Szentendrei Szabadtéri Múzeum anyagába nyújt bepillantást. A kiállítás mindennap 9 és 18 óra között várja a látogatókat.

Állandó kiállítások Újpest múzeumában
Az Újpest története iránt érdeklődőket szombatonként (is) várja, ekkor 10–14 óra között az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény (IV., Berda József u. 48.). A Két évezred között – fejezetek Újpest történetéből című állandó kiállítás a település keletkezésétől napjainkig mutatja be lakóhelyünket. A tárlat virtuális bemutatóval (fotó, film és szöveges ismertető) egészül ki.

Zene, tánc
Egy elmaradhatatlan randi: június 16-án, vasárnap 17 órától a Hétvégi randevú című népszerű program várja az Ady Endre Művelődési Házban a törzsvendégeket és azokat is, akik szeretnének csatlakozni egy zenét-táncot kedvelő társasághoz. A talpalávalót a Szilver zenekar szolgáltatja.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Jolán és Violetta, vasárnap Jusztin és Tina nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.JÖVŐ HÉTEN PÉNTEKEN:
Szent Iván-éji vigadalom

Tűzugrás, hujákolás Káposztásmegyeren

Az önkormányzat Találkozzunk többször! programsorozatának részeként a hagyományos Szent Iván-éji vigadalom az idén teljesen új helyszínen, Káposztásmegyeren, a Bőröndös utcai szabad területen várja az újpestieket a nyári nap-éj egyenlőség megünneplésére.

Gonoszűző rítusok kapcsolódnak a népi hagyományban a nyári nap-éj egyenlőség éjszakájához. Ezen a mágikus éjjelen füsttel, tűzzel űzik el a gonosz szellemeket, néhol még boszorkánybábukat is égetnek. A legrövidebb éjszakán a sötétség elveszti hatalmát, és bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek.
Újpesten ebből csak a békés programok maradnak. Az este 7-kor kezdődő – a nyári napfordulót köszöntő – esemény a Bananas zenekar koncertjével veszi kezdetét. A Smile és a Vegas Show Band sikere után elmondható, hogy a Bananasszal Újpest „bezsebeli” mindhárom népszerű bulizenekart.
A másfél órás fergeteg után, 20.30-tól a Szent Iván-éji hujákolók, 21.15-től pedig a Bem Néptáncegyüttes műsora következik. A hujákolók felelevenítik a tűzugrás hagyományát is, amikor a tűz felett átugrók kívánnak valamit, ami Szent Iván-éj mágikus erejének köszönhetően teljesül. A tűzugrásban bárki részt vehet, kicsik, nagyok, közepesek, akik kívánni akarnak, és van elég bátorságuk.
A népies műsorszámok után, 21.30-tól folytatódik az önfeledt ünnep: ismét a Bananas áll színpadra, és folytatja műsorát.
A szervezők gondoltak a kicsikre, akiket pónilovaglás, gyermekjátszó és dodgem vár, és a nagyobbakra is, akik kézműves sörkülönlegességekkel csillapíthatják az addigra remélhetőleg visszatérő nyárban felforrósodott éjszakát.
Mindenkit szeretettel vár Újpest Önkormányzata 2013. június 21-én délután 5 órától a Bőröndös utcában. (Részeltek: www.ujpest.hu/szentivanej)