Odafigyelés és következetesség receptre

  •  
  •  
  •  

Újdonság, hogy hetente két alkalommal elhízástani rendelésen vehetnek részt az újpestiek a Király utcai háziorvosi rendelőben. Dr. Várnai Juditot, a rendelést vezető obezitológus szakorvost kérdeztük.

Az elhízás mai világunk népbetegsége, halljuk nap mint nap a közhelyszámba menő kijelentést, amely lehet, hogy elcsépelt, de sajnos nagyon igaz. Február óta már helyben is segítségért fordulhatnak az újpestiek, ugyanis a Király utcai háziorvosi rendelőben elhízástani szakrendelés folyik heti két alkalommal.

– Kortól függetlenül sajnos bárkit érinthet ez a probléma. Népbetegség az elhízás, amelyen nem lehet másként segíteni, csak életmódváltással – mondja dr. Várnai Judit obezitológus szakorvos.

– Némelyeknek egyedül is sikerül az életmódváltás, de sokkal többen vannak, akiknek támaszra van szükségük ehhez. Nekik próbálunk segítséget nyújtani a szakrendelésen – teszi hozzá a doktornő.

Kérdésünkre, hogy miként képzeljünk el egy ilyen rendelést, elmondja: az első alkalmakkor kéthetenkénti találkozót javasolnak, majd ezt követően elegendő a havi egy látogatás, ameddig a páciensnél az új életmód tudatossá válik.

– A legelső találkozón egy állapotfelmérést végzünk, beszélünk a táplálkozási szokásaikról, áttekintjük a teendőket, és elkezdjük közösen vezetni a fogyási naplót, amelyben majd maga a páciens rögzíti a későbbiekben, hogy mikor és mennyit eszik – ismerteti a doktornő a rendelés menetét.

– A módszerben tehát semmi újszerű, különös nincsen, a Magyar Obezitológiai Társaság utasítása alapján végezzük a tanácsadást – mondja dr. Várnai Judit. – A jelszó az odafigyelés és a következetesség, mindössze ennyi a titok nyitja, és ez minden esetben meghozza a várt eredményt – teszi hozzá.

G. R.


A rendelés helye: 1042 Bp., Király utca 19-21. Ideje: kedd és csütörtök 19-től 20 óráig. Előzetes bejelentkezés: szerdán 11-től 12 óráig a 06-1 369-1654-es számon.