•  
  •  
  •  

A Lebstück Mária utca 55-61. szám alatti társasház közös képviselője úgy véli, hogy megérte csatlakozni a dr. Trippon Norbert alpolgármester által kezdeményezett, távhő számla csökkentését célzó ÖKO – programhoz.

A program keretében 91 millió forint elkülönítésével csaknem 5300 újpesti távfűtéses lakás fűtéskorszerűsítését támogatta az Újpesti Önkormányzat. A Lebstück Mária utca 55-61. szám alatti lakóközösség is sikeresen pályázott, és Újpesten elsőként kapcsolódtak be az ÖKO-programba. Az épületben már befejezték a programhoz szükséges eszközök telepítését. Az egyedi hőfogyasztás szabályozására és mérésére alkalmas eszközök beszerelésre kerültek.
 
Kipótoljuk a lakóközösségek pénzét
 
Újpesten jelentős – több, mint 25.000 – a távhővel ellátott lakások száma. 2008-ban – amikor is csatlakoztunk az ÖKO programhoz – ezeknek az újpesti családoknak szerettünk volna lehetőséget biztosítani arra, hogy csökkenjen a fűtés számlájuk. Azt vállaltuk, hogy kiegészítjük a lakóközösségek pénzét, így kevesebb önrész is elég volt ahhoz, hogy pályázhassanak az állami támogatásra. A lakóközösségek felismerték ezt a lehetőséget. 47 társasház csatlakozott a programhoz, ami közel 5300 újpesti családot takar. A pályázatot az idén is meghirdettük, április 30-áig lehet pályázni. – mondta Dr. Trippon Norbert alpolgármester.
 

Az idén is lehet csatlakozni a programhoz!

 
Újpest Önkormányzata az idén újra kiírta a pályázatot. A pályázatok benyújtási határideje 2010. április 30-a, 12 óra.
A Pályázati Kiírás az Újpesti Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján kifügesztésre került, valamint a www.ujpest.hu weboldalon is megtalálható. A Pályázati Felhívás, valamint a Pályázati Útmutató és mellékletei a Minisztérium internetes honlapjáról –www.otm.gov.hu– tölthetők le.
 

Kevesebbet fizetünk!

 
Ódor Kamilla, a 250 lakásos társasház közös képviselője úgy véli, hogy a lakók megértették a program és a lehetőség lényegét: az idei számlaösszesítés után januártól jóval kedvezőbb összeget takaríthatnak meg az ÖKO-program segítségével, mint a panelházak többsége:
A panelházakban élő emberek többsége próbálja építeni és szépíteni otthonát, szűkebb környezetét. Sajnos ehhez nem mindig elegendő az akarás vagy a cselekvés, hisz egy-egy korszerűsítés, vagy felújítás súlyos százezreket, illetve milliókat jelent. Ezért különösen fontos, hogy nyitott szemmel és füllel járjunk nap, mint nap.
Őszintén szólva elég szkeptikusan vágtunk bele a témába, hisz hallottunk jót és rosszat is mindenfelől a rendszer működését illetően, ennek ellenére már az első három hónapban megerősítést kaptunk a Főtáv számlákkal. Ugyanis kevesebb hőmennyiséget használt fel a társasház, mint előző évben úgy, hogy az idei tél is ellátott minket hideggel. Jelenleg is folyamatosan mérnek a radiátorokra szerelt költségosztók, melyeknek igazán fontos szerepét jövő év januárjától érezhetjük. Pillanatnyilag ugyanis még légköbméter alapján fizetünk a fűtésért, de jövő évtől már – az idei mérések feldolgozását figyelembe véve – 30 % légköbméter és 70 %-ban a mért mennyiségek tükrében. Sajnos a régimódi építési technológia miatt a földszint és a tízedik emelet közti hőmérsékletek, bár közeledtek, nem egyenlítődtek ki, ami a lakók közti nézeteltérésekhez vezetett. Reméljük, ezt kiküszöbölendő, hamarosan lehetőségünk lesz a ház teljes homlokzatának szigetelésére, valamint a nyílászárók cseréjére is.
 
„Nem mindegy, hogy spórolhatunk vagy sem a fűtésszámlán”
 
Makovini Mihályné, Lidi néni reméli, hogy minél hamarabb jelentkezik a számláján is a rég várt kedvezmény:
-Özvegyként, a lányommal ketten élünk a lakásban, nem mindegy, hogy spórolhatunk vagy sem a fűtésszámlán. Bár itt, az első emeleten nagyobb energiát igényel egyelőre a távfűtés, mint a tizediken, nagyon remélem, hogy sikerül a házat összehangoltan működtetni és ennek a számlánkon is látható eredménye lesz.