Ökológiai park a Király utcában

  •  
  •  
  •  

Egyedülálló projektet valósít meg az újpesti önkormányzat a Király utcában az idősek otthona és a gyógyszertár mögötti területen: ökológiai parkot hoznak létre. Amit lehet, újrahasznosítanak az anyagokból, a felfrissített zöld környezetet körültekintően alakítják ki és madárprogramot indítanak.

– Az Ökológiai Parknál, ha egyszerűen tekintjük, az újrahasznosítás kerül előtérbe – mondja Dezsényi Péter, a projekt vezetője. – A szóban forgó lakótelepi park szinte minden elemét, legyen az épített vagy növényi rész, meghagyjuk, felújítjuk, megifjítjuk vagy újrahasznosítjuk. Nem lesznek benne drága, látványos térplasztikák, magas költségű, színezett vagy más import burkolatok vagy design-bútorok. Rendkívül hangsúlyos volt a park használóinak feltérképezése, a velük való egyeztetések, a különböző életkorú és helyzetű társadalmi csoportok érdekeinek megfelelő, egymást nem zavaró helyszínek, funkciósémák kidolgozása. Légifotókon feltérképeztük a zöldfelületi taposásokat, ezeken a helyeken burkolatok készülnek majd a gyalogosoknak. A gépkocsi forgalmat is úgy fogjuk korlátozni, hogy ezután valóban csak a legfontosabb, üzemeltetési feladatú gépek és járművek érhessék el a parkot – mondta lapunknak a projektvezető.


Mit csinálnak?

– Nem selejtezik le a régi utcabútorokat, hanem felújítják. Lesznek újak is, ahol kevesebb jelenleg a pad és a hulladékgyűjtőket.
– A régi ping-pong asztalok új funkciót kapnak, új helyen, ülőfelületek lesznek a sportpálya melletti részen. Az alattuk lévő vastag betonburkolatot ledarálják, ebből lesz az új burkolatok alatti alépítmény.
– A növényzetet megifjítják, kiegészítik, csak az elpusztult, néhány egyedet távolítják el.
– A régi homokozó faanyaga már nem újrahasznosítható a parkban, de fűtőértéke még van, ezért arra rászorulók kapják meg tűzifaként.
– A park növényzete, gyepe továbbra is extenzív, azaz nem öntözött. A legújabb európai trendek szerint olyan növényeket telepítenek, amely az átlagosnál jobban tűri a csapadékhiányos időszakokat. Egy öntözött park üzemeltetése két és fél, háromszorosa egy extenzív felületnek.
– Megteremtik az életfeltételeit számos madár – így énekes madarak – vissza- illetve betelepülésének is. Ehhez megfelelő összetételű és intenzitású növényzet alakítanak ki, odúkat, etetőket és itatókat helyeznek ki. Üzemeltetésüket a helyi közösségekre, a közeli nyugdíjas otthonra, óvodára és iskolára bízzák, számos ismeretterjesztő táblát helyeznek ki.


Szakítás a múlttal

Az ökológiai park gondolata Hollandiából, és Németországból származik. Ez nem más, minthogy szakítottak az eddigi hagyományos, modern parképítészeti alapelvekkel, és középpontba helyezték a föld fenntartható fejlődésével kapcsolatos legfontosabb értékeket. A tervezők már több éve kapcsolatban állnak egy ismert Holland tájépítésszel, akinek az előadásai és munkái inspirálták, hogy Magyarországon Újpesten valósuljon meg az ökológiai szemléletű projekt.

Á.T.