Oldtimer Ikarusok a Városkapunál

  •  
  •  
  •  

Június 12-én és 25-én Újpest Városkapuhoz költözik a BKV busztörténeti kiállítása.

Busztörténeti kiállítás a főváros több pontján

A BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének köszönhetően Budapest több helyszínén ingyenesen megtekinthető lesz az a muzeális Ikarus 180-as csuklós autóbusz, amelynek belsejében egyedülállóan gazdag fotóanyag segítségével mutatjuk be az első csuklós autóbusz forgalomba állítását és annak előzményeit.

1960. november 5-én, a világon elsőként, a BKV jogelődjénél, a Fővárosi Autóbuszüzemnél (FAÜ) állt forgalomba csuklós autóbusz. A társaság kiemelkedő nemzetközi viszonylatban is jelentős műszaki teljesítményét jól példázza, hogy a FAÜ műhelyében készült, „házi kialakítású” jármű megelőzte a csuklós autóbuszok ipari gyártásának elindítását.

A budapesti autóbusz-csuklósítás időszakára emlékezve, az érdeklődők egy olyan különleges mozgó kiállítást láthatnak, amely végigvezeti a látogatókat a fővárosi autóbusz történet legfontosabb állomásain a kezdetektől egészen az első csuklós autóbuszok megjelenéséig, kiemelt figyelmet szentelve az elsőként elkészített csuklós busz bemutatásának, kitérve a gyártásért felelős műhely megismertetésére is.

A kiállításnak stílusosan helyet biztosító Ikarus 180 típusú autóbusz már az ipar válasza volt a házilagos csuklósítással megfogalmazott igényekre. Az autóbusz a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum gyűjteményének egyik büszkesége, az ország egyetlen muzeális csuklós autóbusza, amely most útjára indul. Célja, hogy – a BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ értékmegőrző és kultúrabarát elkötelezettségéhez illeszkedve – a közlekedéstörténet e jelentős állomásának rendhagyó módon emléket állítva a közlekedés- és technikatörténet iránt érdeklődők számára a főváros számos közterén kínáljon különleges programot.

Újpest Városkapunál június 12-én és 25-én délelőtt 10-13 óráig tekinthető meg a csodás járművek.

A kiállítás megtekintése ingyenes.
(BKV-UN)