Olimpiai kvalifikáció Houstonban

  •  
  •  
  •  

A hétvégén az Egyesült Államok-beli Houstonban nagyszabású maratonfutó versenyeket rendeztek. Szombaton a rendező ország bonyolította le válogatóját a londoni olimpiára, vasárnap pedig a nyílt versenyre került sor.

Az USA-ban tanuló 24 éves Erdélyi Zsófia az UTE versenyzője,  öt héttel Las Vegas-i győzelme után ismét kiválóan futott és az ötödik helyen célba érve 2;36:56 órás eredménnyel teljesített az olimpiai „A” szintet. A győzelmet az etióp Abera Alemitu 2;23:14 órás eredménnyel szerezte meg.

Csoma Ferenc, Erdélyi Zsófia edzője: „- Zsófi végig egyenletesen futott, 37:11-el kezdett, a félmaratonja 1;18:44 óra volt. Interneten figyelve a versenyt 30 km-nél kicsit izgultam/ 1;52:22 – de a végét is jól megoldotta. Látva az órát, még egy nagy hajrát is tudott csinálni. Elmondása szerint, ezt a futást egészen másként élte meg, mint a múltkorit.

A verseny előtt arra kértem, hogy ne kockáztatva fusson. Ne menjen bele semmilyen távközi akcióba, a saját, 37 perces/10 km  ritmusát próbálja megoldani. Megcsinálta, le a kalappal előtte. El sem fáradt úgy, mint Las Vegasban. Szerintem már ott is ilyen tudás szinttel állt rajthoz, de akkor nem sikerült.

Idén még lesz egy jelentős versenye a tengerentúlon, az egyetem színeiben a NCAA bajnokságon 10000 méteren áll majd rajthoz.” (ML)