•  
  •  
  •  

Az újpestiek számára nyitott oltópontot a Tó utcai egészség-központjában a Sanofi Pasteur. A világ legnagyobb vakcinagyártója nem kevesebbet kínál, mint szabadidőnkben, szombatonként, 11-14 óra között, utánajárás nélkül igényelhető, kedvezményes áron beadatható az influenza elleni védőoltást.

A Tó utcában november 12-én már a második alkalommal nyitott ki az oltópont. Mint ahogyan egy héttel ezelőtt, most is egymásnak adták a kilincset, a múlt heti látogatók sokszorosa jött és várta ki a sorát.

A 11 órai nyitásra Újpest polgármestere, a Sanofi vezérigazgatója és a Sanofi Pasteur igazgatója is eljött. Családostól. Nemcsak tájékozódtak, az oltást is felvették. Mindhárman úgy vélik ugyanis, a megelőzésnek és a példamutatásnak meggyőző ereje van.

Nemcsak munkahelyünk, otthonunk is Újpest

Labancz László, a Sanofi Pasteur igazgatója évről évre beoltatja magát. A világcég egyik vezetőjeként ez természetes lépés. Ajánlja is, mert az oltás biztonságos, gyakorlatilag nincs mellékhatása.

– Nagyon sokan jöttek már a múlt héten is, de annál is több újpesti jelezte, hogy ma eljön. Megnőtt a telefon forgalmunk, többen arról érdeklődtek, szükséges-e előjegyzés. – mondja az igazgató. Természetesen nem. Nagyon jó hatása volt az Újpesti Naplóban megjelent írásoknak, a környékbeli házakban lakókat szórólappal értesítettük a karnyújtásnyira lévő lehetőségről. Plakátokat helyeztünk ki óvodákban, iskolákban. Úgy gondoltuk, számunkra Újpest nemcsak a munkahelyünk, az otthonunk is, ha ilyen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az orvosi rendelőt az utcáról meg lehet közelíteni, miért ne segítenénk. Így nyílt meg az oltópont. A vakcinát önköltségi áron nyújtjuk az újpestieknek. De érkeznek Fótról, Dunakesziről is.

Nem kockáztatnak

Wintermantel Zsolt feleségével és kisgyermekeivel kereste fel az oltópontot. Gyors orvosi kontrollt követően a gyermekorvostól először Zoé és Beni kapta meg a szurit. Adrienn asszony elmondta, az elmúlt időszakban háromszor söpört végig a családon kellemetlen tünetekkel járó betegség. Eldöntötték: nem kockáztatnak, hosszú még a tél.

– Minden évben leülünk és közösen megbeszéljük a háziorvossal is, ajánlja – e a védőoltást. Úgy döntöttünk, nem csak magunknak kérjük, a gyerekeknek is. Benki a nagyfiúk komolyságával állta a szúrást, Zozika a lehető legtermészetesebb módon igényelte a szuri után a mama és a papa ölelését.

Az egyén felelőssége, döntése

A felnőttek a másik rendelő ajtaja előtt sorakoztak. Wintermantel Zsolt megerősítette felesége szavait: közös döntés volt az oltás. Majd az önkormányzat lehetőségeire terelődött a szó: – Már tavaly is tettünk lépéseket, de nem volt idő a megvalósításra. A Sanofival igyekeztünk népszerűsíteni az oltási lehetőségeket, annak előnyeit. Idén már komoly tárgyalásokba, együttműködésbe kezdtünk, ennek eredménye az oltópont létrejötte.– mondja a polgármester. Úgy gondolom, mindenkinek a saját felelősségén múlik, megelőzi-e a betegséget, vagy ha beteg lesz, kezelteti-e magát. Ha egy kellemetlen betegség egy oltással megelőzhető, miért ne tennénk meg? Önkormányzatunk ezért is ösztönzi az influenza elleni védőoltást. Egészségtervünkben nagy hangsúlyt kap az egyéni döntése, felelőssége. Kiemelt partnerünk a Sanofi ebben a munkában. Az Egészségterv segítőjeként voltak vendégeink az egészségnapon és emiatt létesült az oltópont is. Az önköltséges áru vakcina újabb lépés és lehetőség a járvány megelőzésére. Itt, az egészségközpontban körbenézve, jó látni, hogy milyen sokan gondolják így és eljöttek.

A szombati oltási napot kereste fel Cristophe Gourlet, a Sanofi–aventis/ Chinoin vezérigazgatója is a családjával. A felesége és lánya társaságában érkező vállalatvezető elmondta az Újpesti Naplónak, hogy nagyon fontosnak tartja a prevenciót, a megelőzést. Az influenza is megelőzhető, miért ne tennénk meg. Ráadásul az influenza kezelése jelentős többletköltséggel jár az egyénnek, a családnak, már emiatt is célszerű megelőzni. Ezért vállalta a Sanofi, hogy az újpesti lakosoknak kedvezményes áron biztosítják az oltóanyag elérhetőségét. Saját orvosunk pedig helyben be is adja az oltást. Arra a kérdésre, hogy családja számára is fontos-e az influenza elleni védekezés, Gourlet úr mosolyogva felelte, természetesen! Minden évben beoltatják magukat, ezért is jöttek mindhárman. Mint megtudtuk, a Sanofi a dolgozóit is védi. Aki igényli, térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz.

– B. K


Novemberben végig

A Sanofi Pasteur tervei szerint november 19-én és november 26-án nyitva tart az oltópont. Ha a folytatásra is igény lesz, akár tavaszig működteti az oltópontot. A mikrotűs oltás ára újpestieknek, beadással együtt, 2500 Ft. A hagyományos oltás ára, beadással együtt 1000 Ft. További információ kérhető munkaidőben az 505-2963. Oltassa be magát! Kapcsolja be szervezete védekező rendszerét! – írják, javasolják hirdetményeikben.

Miben tér el egymástól?

-    A mikrotűs védőoltás miben különbözik az eddig megszokott hagyományos oltástól? – kérdeztük Labancz Lászlótól.
-    A beadás módja a különbség. Ez az oltás a bőrbe juttatja az oltóanyagot, nem az izomba. A bőr egy aktív immunszereplő, tele van a megfelelő immunsejtekkel, ezért nagyon hatékony az immunválasz. Ezáltal kevesebb hatóanyaggal érjük el ugyanazt a hatást, nincs szükség semmilyen kiegészítő szerre, nincs se higany, sem egyéb tartósítószer, ráadásul szinte fájdalommentes.

Lila kampány

Az influenza elleni oltóanyag felvételére komoly reklámkampánya kezdett a Sanofi Pasteur és Újpest Önkormányzata. A környező házakban sok száz szórólap került a héten a postaládákba. Rózsa Iván, a Sanofi kommunikációs igazgatója azt a szórólapot mutatja, amelyet készítettek: – Nincs tudomásom arról, volt e cégünk életében eddig arra példa, hogy egy város kérésére új színvilágú szórólapot terveztessünk. Újpesten most ezt tettük – tudjuk meg. Lila színű szórólapokon érkezet az üzenet, nyitva az oltópont, miért előnyös az oltás, mit kell tudni az influenzáról, miért ajánlják a mikrotűs változatot.