Öltöztessük fel a karácsonyfát!

  •  
  •  
  •  

A karácsonyfa felöltöztetésének, díszítésének hagyománya nem nyúlik vissza nagyon távoli időkre, ma mégis alapnak vesszük, szinte nincs olyan család, amelyik ne tartaná fontosnak ezt a szokást. Az viszont, hogy miket adunk rá, mivel díszítjük fánkat, mindenkinél más, és az évek alatt is rengeteget változott.

Eleinte még főként ehető díszek bukkantak fel a fákon, mézes, diós édességek, alma és cukordíszek. Ma ezeknek a természetes díszítőelemeknek a helyét üveggömbök és égősorok vették át. Vannak dolgok, amelyek átalakulnak, de megmaradnak, mint a cukor szerepe, amely a mai napig fontos a karácsonyi díszítésnél. A francia és német hatásra megszülető, ám hagyományosan magyar édesipari terméket, amelyet Jókai még szalonczukkedlinek nevezett, a magyar családok a karácsonyfa díszítésére használják.

A karácsonyfa öltöztetése mellett szintén fontos szokás az ünnepi viselet is, amely ugyanúgy változott az évek során. Egy biztos, ilyenkor mindenki más ruhát vesz fel, mint a hétköznapokon, és szeretné különlegesen érezni magát három napig. Ezért aki teheti, előveszi azokat a darabokat a szekrényből, amelyeket kivételes alkalmakra tartogat.

V. G.