Önként és mosolyogva

  •  
  •  
  •  

Hagyományos őszi takarítást szerveztek a tízemeletes panelházuk körül a Zichy Mihály utca 1-7. számú társasház lakói november 7-én, szombaton délelőtt. Az önkormányzat most is szerszámok, zsákok biztosításával és a hulladék elszállításával támogatta a kezdeményezést.

A Zichy Mihály utca 1-7. szám alatt élők évente kétszer, ősszel és tavasszal kitakarítják az utcát: összeszedik a szemetet, összesöprik a lehullott leveleket. Az összefogást önkéntesek hozták létre, akik szeretnének tisztább környezetet teremteni a mindennapokhoz. Hladony Sándor, a terület egyéni önkormányzati képviselője minden alkalommal részt vesz a takarításon. „Közel egy évtizedes hagyomány, hogy a gondnok és itt élők összefognak.” – meséli Hladony Sándor, majd hozzáteszi: „Mikor a klímaváltozásról, a megújuló energiaforrásokról és az ökológiai egyensúly fenntartásáról oly sok szó esik, példaértékű, hogy van egy lakóközösség, aki saját maga is hozzájárul a fontos célokhoz, saját kezével gyűjti a szemetet, szelektíven.”

Surák Tibor, a társasház gondnoka büszkén mutatja mennyien jöttek el, mennyi embernek fontosak a közösségi célok. „Aktív a közösség, jó a csapat és a hangulat. Ide mindenki önként és mosolyogva jön!” – mondja Surák Tibor, miközben leteszi a lombfújót, amit, mint meséli, a közös képviselet biztosított számukra. Az önkormányzat pedig az eszközöket adja a munkához, majd elszállítják a levágott gallyakat, az összeszedett szemetet és a lombgyűjtő zsákokat. A falevelek komposztálóba szállításán túl a keletkezett közterületi szemét szétválogatása szelektíven történik, az esetlegesen fellelt veszélyes hulladékot is külön gyűjtik. „Hat éve takarítunk közösen, évente kétszer. Most, a megszokottnál sokkal többen vagyunk, komplett családok, és olyanok is akik eddig még nem vettek részt ebben a programban. Sőt! Az is részt vesz a munkában, aki nem látható! Aki nem tud fizikailag jelen lenni, az kávét főz, süteményt süt. Délben pikniket tartunk.” – tette hozzá a gondnok, majd folytatta a munkát.

VG