Önkormányzati segítség a fiatal házasoknak!

  •  
  •  
  •  

Az idei évben eddig az Önkormányzat több, mint 15 millió forintot utalt ki fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatására. A támogatás mértéke házaspáronként 700.000 forint, melyet az építés költségeinek, illetve a vételárnak a kiegyenlítésére használhatnak.

Támogatásban azok a házaspárok részesülhetnek, akik Újpesten vásárolnak, vagy építenek lakást, és a házastársak egyike legalább egy éve folyamatosan bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Újpesten. A támogatás további feltétele, hogy egyikük sem töltötte be a 40. életévet, és sem együttesen, sem külön-külön nem rendelkeznek vagy rendelkeztek önálló lakással.
További megkötés, hogy a vásárolandó vagy építendő lakás hasznos alapterülete legfeljebb 80 m2 lehet, valamint az építési költsége illetve vételára nem haladhatja meg három vagy több gyermekes házaspár esetén a 20 millió forintot, kétgyermekes házaspár esetén a 18 millió forintot, míg egyéb esetekben a 16 millió forintot.
 
A kérelmező házaspároknak támogatás iránti kérelmükben nyilatkozni kell arról, hogy a feltételeknek megfelelnek, továbbá kérelmükhöz csatolni kell az előírt okmányokat, többek között az adásvételi szerződést, és a házassági anyakönyvi kivonatot is.
 
2006-ban a támogatási feltételeknek 57, 2007-ben 58, 2009-ben 40 fiatal házaspár felelt meg, e szerint számukra 2006-ban több mint 35 millió, 2007-ben nagyságrendileg 40 millió, 2008-ban 28 millió forintot utaltak ki.
 
Megnevezés
2006. év
2007.év
2008.év
Támogatás mértéke
35.900.000
40.600.000
28.000.000
Támogatott házaspárok
57
58
40
 
Ugyan a támogatás iránti kérelem a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján is beszerezhető, mégis érdemes a Lakásügyi Iroda munkatársait megkeresni, akik készségesen állnak a fiatalok segítségére, bővebb információt szolgáltatva a támogatás feltételeiről, igénylésének módjáról, folyósításáról és felhasználásáról.
 
Marton Gabriella, újpesti kismama szerint nagyon jó dolog, hogy segítenek azokon, akik bajba jutottak, s nem önhibájukból nem tudják fizetni a lakáshitel törlesztő-részletét:
-Szerintem a hat hónapnyi segítség mindenképpen jelentős támogatás, ezen időszak alatt már eséllyel talál munkát az, aki esetleg a recesszió kapcsán elvesztette munkahelyét, vagy a deviza-árfolyamok is visszaállhatnak, így a törlesztő részletek mérséklődhetnek. Úgy hiszem, hogy sokan élnének is a lehetőséggel, szerintem a kerületben sokaknak van szükségük ilyen jellegű segítségre, sok a bajba jutott ember.