Önkormányzati segítséggel újítják fel a templomot

  •  
  •  
  •  

Csaknem tizenötmillió forintból újul meg az 1873-ban épült evangélikus templom. Az összeg egy része önkormányzati támogatás, a munkálatok október közepén fejeződnek be. Novemberben hálaadó istentiszteletet tartanak.

„Tetőfedés, statikai megerősítés, valamint a torony statikai megerősítése zajlik most, egyedül a templomfal vakolása marad következő évre” – sorolja Solymár Péter lelkész. Hozzátette, a renoválásra fordított összeg tizenötmillió forint, ami a hívek adományaiból, a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint az újpesti önkormányzat támogatásából tevődik össze.

Az 1873-ban épült, 1911-ben bővült neoklasszicista stílusú templom legutóbb fennállásának centenáriuma alkalmából kapott nagyobb felújítást, ekkor készült el az új oltár és a kovácsoltvas díszek is – idézett a templom történetéből a lelkész.

„A munkálatok megkezdésekor derült ki, hogy a templomban nincs födém, lényegében álmennyezete van, amit annak idején acélsodronyok segítségével erősítettek fel, de még a kivitelező sem tudta megmondani, hogyan. A tatarozás másik érdekessége, hogy amióta fel van állványozva, többen észreveszik a templomot. Az egyik hölgy, például 1985-ben járt itt utoljára, viszont amikor ráismert a templomra, adakozott a felújításra – tette hozzá Solymár Péter.

A felújítás várhatóan október közepére készül el, a templomban november 18-án tartanak hálaadó istentiszteletet.

Kép és szöveg: M. Orbán András